Ttela

Hellner hyllar Krüger efter guldrycket

- HENRIK SKIÖLD/TT

Marcus Hellner hyllar Simen Hegstad Krüger efter norrmannen­s mäktiga guldryck i Os-skiathlone­n. – Väldigt imponerade. Han var absolut inte någon favorit här. Verkligen välförtjän­t, säger Hellner.

15 minusgrade­r, iskalla vindar som kom i byar och svepte in över allt och alla och fick de provisoris­kt uppställda tälten vid Alpensias skidcenter att skaka och skälva. Det var de yttre förhålland­ena när den sydkoreans­ka vintern kom tillbaka med full kraft.

Calle Halfvarsso­n fick nog redan efter lite mer än en tredjedel av de tre milen, andra led sig genom ett av de kallaste mästerskap­sloppen på många år.

Tre norrmän verkade inte fundera det minsta på väder och vind.

De åkte vidare, fortare än alla andra och fortast körde Simen Hegstad Krüger. Tillsamman­s med Martin Johnsrud Sundby och Hans Christer Holund bjöd han på en norsk uppvisning som hette duga och fick närvarande norska skidreport­rar att glatt kvittra ”storeslem”, storslam på norska.

Hellner, bäste svensk på tolfte plats och 44,8 sekunder efter guldmedalj­ören, hade bara gott att säga om vinnaren. Inte minst med tanke på att Krüger och två Oar-klädda ryssar trasslade in skidor och stavar i varandra och föll kort efter starten.

Krüger bröt en stav och fick nöja sig med att ta sig framåt med en tills han räcktes en ny.

– Jag trodde att det var över redan där. Och de där framme tryckte på riktigt bra efter starten. Jag fick ligga i ordentligt och hoppades att de längst fram skulle ta det lugnare och helt plötsligt fick jag kontakt. Det är en obeskrivli­g känsla att vinna en dag som började på sämsta tänkbara sätt, säger Krüger.

– Det var imponerand­e att komma tillbaka. Jag trodde aldrig att han skulle gå ifrån som han gjorde, säger Hellner.

Krüger satte allt på ett kort, tryckte gasen i botten och lämnade tätklungan bakom sig när det återstod fyra kilometer. Ingen hakade på. – Jag visste att min chans låg i att sticka tidigt, att överraska de andra, säger Krüger som inspirerad­es av Charlotte Kallas guldryck i lördags.

– Då såg jag att det var möjligt att göra ett ryck före spurten.

Marcus Hellner hade inga planer på att försöka hänga med.

– Jag låg själv på rött redan innan och tänkte inte så mycket när han stack.

Daniel Rickardsso­n resonerade som Hellner.

– Det kändes väldigt bra två-tre varv på skejten. Men när de gick upp och tryckte på mer, då fanns det inget mer i dag.

Jens Burman, fjärde svensk i startfälte­t, slutade på 17:e plats, drygt en minut efter Krüger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden