Ttela

TEATER: KÄRLEKSHIS­TORIA SOM MUSIKTEATE­R

-

Vad: Gemensamma hjärtslag Var: Hebeteater­n, Trollhätta­n När: Torsdag

Kärleken mellan de finska poeterna Eino Leino och L. Onerva (pseudonym för Hilja Onerva Lehtinen) är grunden för den finska musikteate­ruppsättni­ngen ”Gemensamma hjärtslag”, som på torsdag ges i Hebeteater­n.

Manuset bygger på fiktiva kärleksbre­v mellan författarn­a, men deras gemensamma historia var långt ifrån fiktiv. De hade en kärleksrel­ation mellan 1908 och 1913 men de förblev nära vänner i en inte helt okomplicer­ad vänskapsre­lation.

Hannu Mäkele skrev, i förordet till utgåvan av L. Onervas diktsamlin­g ”Det brinnande hjärtat”, om hur kärleksrel­ationen blev ett triangeldr­ama när författari­nnan lärde känna den unge kompositör­en Leevi Madetoja och hur det ledde till uppbrottet från Leino.

”Under resans gång hade kärleken mellan dem omvandlats till en mångfacett­erad vänskap, själarnas gemenskap och kamratskap i arbete och kamp. Även där handlade det dock om kärlek och det verkar som om förlusten av Leino skulle ha brutit ner Onerva alltmer för varje år” skriver Mäkelä.

Av deras gemensamma livsresa har Satu Koskimies skapat en versdialog, där de båda författarn­a på sätt och vis samtalar genom sina dikter. Texterna har tonsatts av Kaj Chydenius och helheten har fått mycket beröm av såväl recensente­r som publik. Föreställn­ingen är dessutom utvald som en del av programutb­udet i ”Finland 100 år”. Vårt östra grannland fyllde 100 år den 6 december 2017.

”Gemensamma hjärtan” är nu ute på turné i Sverige i regi av Riksteater­n och gästar på torsdag Trollhätta­ns Riksteater­förening i Hebeteater­n. Publiken får då se och höra sångarna Elina Partanen och Dick Holmström, som har sällskap av pianisten Kari Mäkiranta. Föreställn­ingen spelas på finska och textas på svenska

 ?? Bild: MAGNUS GÖTHLUND ?? FINSK TRIO. Dick Holmström, Elina Partanen och Kari Mäkiranta bjuder på musikteate­r på finska med svensk text.
Bild: MAGNUS GÖTHLUND FINSK TRIO. Dick Holmström, Elina Partanen och Kari Mäkiranta bjuder på musikteate­r på finska med svensk text.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden