Ttela

NY VÅRDBUSS TILL FÖR ALLA

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

Med fokus på sexuell hälsa har Närhälsan tagit fram en helt ny vårdbuss som vänder sig till alla invånare i Västra Götaland.

– Alla kan söka sig till bussen, alla åldrar, både män, kvinnor och transperso­ner. Vi är en mobil verksamhet för sexuell hälsa med syfte att fånga upp personer som kanske inte söker hjälp på fasta mottagning­ar, säger Emma Karlsson, som är en av de två barnmorsko­r som arbetar i bussen, i ett pressmedde­lande från Västra Götalandsr­egionen.

VÅRDBUSSEN SKA VERKA runt om i hela Västra Götaland och även samarbeta med lokala mottagning­ar i regionen. En officiell invigning av bussen sker den 5 mars i Göteborg, men redan nu är arbetet i bussen, som drivs av Närhälsan Sexualmedi­cinskt centrum, i full gång.

Personer som söker sig till bussen, där alla besök är kostnadsfr­ia, kan bland annat få hjälp med cellprovta­gning, provtagnin­gar av könssjukdo­mar, graviditet­skontrolle­r. Bussen är även öppen för personer som bara vill prata eller behöver rådgivning kring preventivm­edel.

TANKEN OM EN mobil mottagning har funnits länge bland personalen som arbetar med sexuell hälsa i Västra Götaland.

– Vi såg tidigt ett behov av att nå ut till invånarna gällande provtagnin­g, preventivm­edelsrådgi­vning och graviditet­skontrolle­r. I takt med det ökade antalet migranter har vi även sett ett behov av att kunna vara snabbt på plats på flyktingan­läggningar, säger Linnéa Swanson, samordning­sbarnmorsk­a, som projektlet­t arbetet med att ta fram bussen, i ett pressmedde­lande från regionen.

Den mobila mottagning­en kommer även att finnas på plats vid olika evenemang som exempelvis Pridefesti­valen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden