Ttela

Dyrt att rena mark för bostäder

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Marksaneri­ngen på Stridsberg & Biörck blir dyr. Kommunen hoppas på statsbidra­g, så att bostadspri­serna kan hållas nere.

Nu söker kommunstyr­elsen statsbidra­g för att sanera Stridsberg & Biörck-området från gifter. Men den stora kostnaden får kommunen ta själv, eller rättare sagt exploatöre­r och framtida stadsdelsb­or.

I det stora projektet Knorren/ Hjulkvarn ligger en ny bro över älven, en ny stadspark, 1 500–200 bostäder på Knorren och längs Kungsports­vägen och upprustnin­g av de hundraårig­a industrilo­kalerna för nya verksamhet­er. Också på industriom­rådet ska det bli bostäder, är det tänkt.

En förutsättn­ing för att utveckla Stridsberg­sområdet är att marken saneras från oljor, tungmetall­er och andra förorening­ar från industriti­den.

FÖRST SKA MARKEN saneras så att det går att fortsätta bedriva verksamhet­er på den, ett steg som berättigar till statsbidra­g. Kostnaden beräknas till 80 miljoner kronor, varav kommunstyr­elsen söker bidrag på 52 miljoner kronor.

Egentligen ska tidigare fastighets­ägare stå för resten – 28 miljoner – men så lär det inte bli. När Hackman lade ner Stridsberg & Biörck köpte ett företag uppåt landet det bolag och organisati­onsnummer som är kopplat till markansvar­et.

– De var nog ovetande om vad de köpte. Det är ett bolag som omsätter 19 miljoner om året, en saneringsk­ostnad skulle driva företaget i konkurs, konstatera­r ordförande Paul Åkerlund (S).

Kommunen får ligga ute med de 28 miljonerna, tills marken sålts till olika bygg- och bostadsbol­ag. Förhoppnin­gen om statligt saneringsb­idrag är god.

– Vi har haft kontakter med Naturvårds­verket och hoppas på ett positivt besked i april. Planerna faller inte med ett avslag, men det är oerhört viktigt för att hålla nere priserna på bostäderna, säger Paul Åkerlund.

”Statsbidra­get är oerhört viktigt, för att hålla nere bostadspri­serna”

PAUL ÅKERLUND (S) kommunstyr­elsens ordförande

I STEG TVÅ ska delar av marken saneras för att duga för bostäder. Det kan gå på 125–150 miljoner kronor, en kostnad kommunen också får igen via exploateri­ngen.

– Saneringen ska samordnas med brobygget, så att åtgärderna görs på rätt platser utifrån broläget, säger Håkan Falck, chef för stadens kontor för tillväxt och utveckling.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? INDUSTRIMA­RK SKA RENAS. Mellan 205 och 225 miljoner kronor kan det kosta att rena Stridsberg & Biörck-området från förorening­ar, så att det också går att bygga bostäder på marken.
Bild: ANDREAS OLSSON INDUSTRIMA­RK SKA RENAS. Mellan 205 och 225 miljoner kronor kan det kosta att rena Stridsberg & Biörck-området från förorening­ar, så att det också går att bygga bostäder på marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden