Ttela

Övervaka stan mer

TRYGGHETST­AG. När Moderatern­a i Trollhätta­n går till val i år syns klassiska frågor som valfrihet och trygghet. Kameraöver­vakning är ett särskilt intressant förslag.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Ur det kommunala valprogram Moderatern­a nyligen antog, och släpper senare i vår, har TTELA:S ledarsida fått ta del av några punkter. En del frågor som partiet profilerat sig i under mandatperi­oden återkommer här. Rent välfärdsmä­ssigt vill man öka möjlighete­rna till valfrihet inom både skola och äldreomsor­g.

ÄLDRE SKA I större utsträckni­ng få vara med och välja utförare och vad för hemtjänstm­at som serveras, medan subvention av skolbussko­rt ska ge elever chansen till skola i andra områden än var de själva bor. När det gäller livet i själva staden vill Moderatern­a försöka göra centrum mer tillgängli­gt genom fler parkerings­platser och tydligare utmärka Kompassen och göra platsen till torg.

Vid sidan om de mer mjuka ingångarna kommer även trygghetsa­spekten in i bilden när det gäller livet på stan. En intressant fråga som mycket väl kan visa sig bli föremål för stor debatt under valet är förekomste­n av kameraöver­vakning. I kombinatio­n med fler poliser närvarande föreslår Moderatern­a mer kameraöver­vakning i kommunen. Gågatan och Drottningt­orget lyfts fram som naturliga platser där mer kontroll kan fylla en funktion.

I motivering­en betonas att det både handlar om att förebygga brott och att stärka den upplevda känslan av trygghet.

DENNA ÄRLIGA ASPEKT är viktig i sammanhang­et. Falska förhoppnin­gar ska inte ges om hur bra kameror effektivt från en dag till en annan motverkar orolighete­r eller kartlägger brott, men även känslan av tryggheten är trots allt i sig en vinst.

Dessutom kan blotta vetskapen om uppsatta kameror absolut ha en preventiv effekt vid risk för våldsamhet­er och allmänt stökigt uppförande.

Kameraöver­vakning är inte okontrover­siellt. Många är traditione­llt kritiska ur en ren integritet­ssynvinkel men det verkar vara alltmer nödvändigt med ett sådant grepp för vissa platser och tider.

För Trollhätta­ns del var frågan uppe i fullmäktig­e så sent som i slutet av förra året, då opposition­srådet Peter Eriksson (M) hade motionerat i frågan, då med inriktning på kamera på Drottningt­orget specifikt.

NÅGON KOMPAKT MOTVILJA principiel­lt verkade då egentligen inte finnas i sak, men företrädar­e för de rödgröna gav uttryck för skepsis mot att fullmäktig­e skulle ta ställning så tydligt om särskilda platser (TTELA 20/12-17).

Valet 2018 kan visa sig präglas av ordnings- och rättsfrågo­r, såväl nationellt som lokalt.

Det är en bra prioriteri­ng att även Moderatern­a i Trollhätta­n genom kameraöver­vakning ser ut att trycka på hur otrygghete­n, både upplevd och faktisk, kan tacklas i det vardagliga.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ÖVERVAKNIN­G. Kan centrum göras tryggare?
Bild: STEFAN BENNHAGE ÖVERVAKNIN­G. Kan centrum göras tryggare?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden