Ttela

Nya kravet på amortering här

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

NYHETER: I dag införs det nya amortering­skravet på bolån. Frågan är hur det kommer påverka hushållen och bostadsmar­knaden i TTELA:S område.

Amortering­skravet väntas påverka var tredje bolånetaga­re i Stockholms­området. Riktigt så många spås inte påverkas i vårt område.

I dag införs det nya amortering­skraven på bolån. Frågan är hur det kommer påverka hushållen och bostadsmar­knaden i TTELA:S bevaknings­område. Vi tog ett snack med Andreas Wennermark på Swedbank i Vänersborg.

– KORTFATTAT KAN man säga att det inte kommer påverka många i vårt område. Det kommer påverka mest där bostadspri­serna är som högst, vilket de i regel inte är i mindre städer, säger Andreas Wennermark.

Finansinsp­ektionen har tittat på hur många i landet som skulle ha påverkats av de nya kraven om kravet hade införts på de som förra året tog bolån. Resultatet visat att runt 15 procent i landet skulle drabbas av förändring­en.

Tittar man endast på lånetagare i Stockholms­trakten skulle 30 procent, närmare var tredje hushåll, omfattas av det nya kravet. Alltså kommer det slå hårdast mot Stockholms­borna.

– DET VIKTIGASTE för oss är att kunderna har en hälsosam ekonomi. Jag vill anmärka att amortering är ju ingen avgift, jag tycker man ska se det som ett framtida sparande att amortera. Du äger mer av din bostad ju mer du amorterar, säger Andreas Wennermark på Swedbank och fortsätter:

– Vi har inte sett någon rush från folk som vill köpa bostad och ta lån nu innan 1 mars. Det är ett tecken på att folk inte påverkas i stor utsträckni­ng här.

PÅVERKAN FÖRUTSPÅS INTE blir stor i TTELA:S bevaknings­kommuner, och då menar Andreas Wennermark att inte heller priserna på bostadsmar­knaden kommer ändras i området.

– Prisnivån 2017 gällande snittvilla­n var runt 2,5 miljoner i Trollhätta­n och 2 miljoner i Vänersborg, säger Andreas Wennermark.

För anställda på banken innebär det inga större förändring­ar i arbetsuppg­ifter i och med det nya kravet.

– Vi har vetat om under en längre tid att detta krav skulle komma och pratar dagligen med våra kunder om amortering då vi värnar om en sund och hållbar ekonomi. Man måste också ta ansvar för sin ekonomi, säger Andreas Wennermark.

”Amortering är ju ingen avgift, jag tycker man ska se det som ett framtida sparande” ANDREAS WENNERBARK

Swedbank Vänersborg

Fotnot: Mer om det nya amortering­skravet på sidan 14.

 ?? Bild: PRESSBILD/TT ?? DRABBAR FÅ. Andreas Wennermark, ekonom på Swedbank i Vänersborg, tipsar om att amortera ner sina lån, nu när räntorna bland annat är så låga.
Bild: PRESSBILD/TT DRABBAR FÅ. Andreas Wennermark, ekonom på Swedbank i Vänersborg, tipsar om att amortera ner sina lån, nu när räntorna bland annat är så låga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden