Ttela

De som alltid trotsar isande kyla

KYLIG YRKESGRUPP: Trots sträng kyla finns det människor och yrkesgrupp­er som ofta eller alltid jobbar utomhus. TTELA har träffat några av dem för att höra hur de klarar den köldsmocka som dragit in.

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

– Brrrr. Ibland önskar jag att jag jobbade på kontor, säger snickare Martin Olofsson och drar i sin balaklava så den täcker mer av ansiktet. Trots isande kyla så finns det yrkesgrupp­er som alltid jobbar utomhus. TTELA har träffat några av dem.

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.” Det är väl så man brukar säga? Det verkar i alla fall vara den parollen som gäller bland de yrkesgrupp­er som TTELA träffade under onsdagen då temperatur­en i Vänersborg visade -9 grader.

Det låter kanske inte som en hissnande kyla men med en vind på sex meter per sekund så är den upplevda kyleffekte­n -17 grader enligt SMHI.

DE FLESTA INVÅNARE i TTELA:S område försökte nog på alla sätt att hålla sig inomhus.

Visar Gerbeshi och hans kollega Anna Thoresson jobbar på Fridaskola­ns förskola i Vänersborg. De är vana att vara utomhus i alla väder.

– När det är riktigt kallt måste vi ha extra koll på barnen så de inte förfryser sig. De behöver hålla sig i rörelse hela tiden. Blir de stillasitt­ande blir de snabbt nerkylda. Speciellt när det blåser som i dag. Jag var precis in med ett barn som kändes kall, säger Anna Thoresson som är utepedagog på förskolan.

– DE YNGSTA barnen är inte ute några längre perioder när det är så här kallt. De är lite mindre rörliga och blir snabbt kalla. Men går de en hel dag, 8 till 17, på förskolan så behöver de också frisk luft och solljus så de kanske är ute 10 minuter eller en kvart, säger Visar Gerbeshi.

Bra kläder är extra viktigt under kyliga dagar, speciellt att täcka halsen, händerna, huvudet och fötterna.

– Skorna är det många som missar och när det gäller skor så får vi vad vi betalar för. Att lägga i en extra sula är ett bra tips, säger Anna Thoresson.

Richard Lundqvist och Paulina Hjert är parkarbeta­re på Vänersborg­s kommun och är ofta ute hela arbetsdage­n.

UNDER NATTEN NÄR temperatur­en kröp ner till -13 grader var Paulina ute och plogade snö.

– Vi rör oss hela tiden så vi håller värmen ganska bra. Men det är klart att vi behöver klä på oss ordentligt, säger hon och kastar några skopor grus på gångbanan.

Snickarna Martin Olofsson, Tim Tift och Nicklas Johansson är även de alltid ute – i alla väder.

– I dag är det riktigt kallt men tisdagen var nästan värre med snön, säger Nicklas och berättar att han har dubbla uppsättnin­gar av nästan alla kläder. Han får medhåll av kollegorna.

– Dubbla underställ, dubbla vantar, dubbla mössor, dubbla tröjor, mjukisbyxo­r. Men vi måste ju samtidigt vara rörliga så det får inte vara för mycket, säger Martin Olofsson.

NÅGON NEDRE KÖLDGRÄNS har de inte på arbetet utan det är upp till varje person att känna vad de klarar. Just när tidningen svänger förbi ska de gå in en stund.

– Vi ska värma oss och ta en bit mat, säger Tim.

Kylan verkar de ha fått nog av. När arbetsdage­n är slut är det inte någon utomhusakt­ivitet planerad.

– Jag kommer knappast ta någon lång promenad när jag kommer hem, säger Martin.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? PARKARBETA­RE. Richard Lundqvist och hans kollegor är alltid utomhus under arbetsdage­n. Enligt honom så handlar det om att klä sig ordentligt och hålla sig i rörelse.
Bild: ANNIE GRANZELL PARKARBETA­RE. Richard Lundqvist och hans kollegor är alltid utomhus under arbetsdage­n. Enligt honom så handlar det om att klä sig ordentligt och hålla sig i rörelse.
 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? FÖRSKOLLÄR­ARE. Anna Thoresson.
Bild: ANNIE GRANZELL FÖRSKOLLÄR­ARE. Anna Thoresson.
 ??  ?? FÖRSKOLLÄR­ARE. Visar Gerbeshi jobbar på Fridaskola­ns förskola I Vänersborg.
FÖRSKOLLÄR­ARE. Visar Gerbeshi jobbar på Fridaskola­ns förskola I Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden