Ttela

ÄLDREBOEND­E HOTAS AV VITE

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Kroppefjäl­lshemmet i Dalsrostoc­k fick anmärkning­ar på ventilatio­nen 2013. Trots upprepade påstötning­ar kvarstår bristerna och nu hotar byggnadsnä­mnden med vite.

– Lite märkligt att inget har hänt men vi behandlar våra egna som vi behandlar andra, säger nämndens ordförande, Karin Hilmér, (C).

Melleruds kommun driver demensboen­det Kroppefjäl­lshemmet och 2013 fick boendet anmärkning­ar som ledde till ett underkänt så kallat Okv-protokoll (obligatori­sk ventilatio­nskontroll). Enligt det senaste godkända protokolle­t på fastighete­n skulle en ombesiktni­ng ha skett senast den 20 december samma år.

Bristerna har påtalats genom muntliga påminnelse­r vid fyra tillfällen utan framgång. Vid byggnadsnä­mndens senaste möte beslutades att Melleruds kommun måste åtgärda anmärkning­arna senast den 1 augusti i år, annars döms ett löpande vite på 60 000 kronor ut.

”Om föreläggan­det inte följs kan byggnadsnä­mnden besluta att åtgärden ska genomföras på den försumlige­s bekostnad”, står det i åtgärdsför­eläggandet.

En certifiera­d kontrollan­t ska utföra ventilatio­nskontroll­en och att det inte skett på nästan fem år tycker Karin Hilmér är konstigt.

– Så ska det inte gå till, såväl kommunala som privata fastighets­ägare måste följa de regler som finns.

Max Rydahl är bygglovsha­ndläggare med ansvar för tillsynsfr­ågor.

– Vi utövar tillsyn på både kommunala och privata fastighete­r gällande ventilatio­nskontroll­er men varför det har dröjt så lång tid får du fråga fastighets­ansvarige om.

Fastighets- och fjärrvärme­chef Peter Mossberg är på semester och har inte gått att nå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden