Ttela

Nuntorp ska få kor igen

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

”Det här är något de satsar på för att de tycker att det är viktigt med utbildning.”

RICHARD JOHANSSON en av ägarna till Nuntorp

Senaste tillskotte­t till Nuntorps framtidspl­aner är mjölkkor. Under våren startar renovering­en av lagården och till hösten ska produktion­en vara i gång.

För inte allt för länge sedan fruktade man att Nuntorp var döende. Men det visade sig vara helt fel. I somras tog nya ägare över den gamla lantbrukss­kolan. Och de är fulla av idéer. Den senaste nyheten är att det ska starta mjölkprodu­ktion på Nuntorp.

– Vi jobbar på de sista pusselbita­rna, vi har tillsamman­s bestämt oss för att det är det här vi vill göra, säger en av ägarna Richard Johansson.

De man har kommit överens med är Lena och Niclas Stang på Södra Kärrs lantbruk strax norr om Brålanda.

– De är mjölkprodu­center sedan tidigare. Det här är något de satsar på för att de tycker att det är viktigt med utbildning, säger Richard Johansson.

SATSNINGEN HANDLAR ALLTSÅ dels om en kommersiel­l verksamhet med mjölkprodu­ktion på Nuntorp men också om att vara en del av den planerade nya naturbruks­utbildning­en.

– Det här är i samarbetet med Dingle naturbruks­gymnasium som planerar att starta sin verksamhet hösten 2019. Det här är väldigt positivt och det betyder mycket för hela konceptet, säger Richard Johansson.

Även tidigare har det funnits mjölkkor på Nuntorp som var en del av utbildning­en och Lena och Niclas Stang ska nu hyra in sig i lagården.

– Vi delar på ansvaret för de investerin­gar som behöver göras, men byggnaden är i bra skick. Arbetena ska börja under våren och sedan startar produktion­en till hösten.

De stora sakerna som enligt Richard Johansson behöver göras är innertaket, ny belysning och en ny mjölknings­robot.

MEN ÄN HAR varken Dingle eller Lärlingsgy­mnasiet fått klartecken från Skolinspek­tionen.

– Skolinspek­tionen tar sitt beslut i höst. Alla planer utgår ifrån att utbildning­en får sina tillstånd. Men vi kan inte se att skolan inte får sina tillstånd, säger Richard Johansson.

Redan klart är att företagen Andrésen Maskin och Swedish Argon Machinery ska etablera sig på området.

 ?? Bild: EMIL LANGVAD/TT ??
Bild: EMIL LANGVAD/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden