Ttela

Låt inte förbudet belasta landsbygde­n

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

DIESEL. Det blir ett förbud mot dieselbila­r i de tyska städerna Stuttgart och Düsseldorf. Efter ett domslut i den federala förvaltnin­gsdomstole­n förväntas fler städer följa efter.

Det gäller också i Sverige. I Stockholm vill den rödgröna majoritete­n införa miljözoner från 2020, där det blir förbjudet att köra dieselbila­r som inte klarar miljökrave­n Euro6 – det vill säga alla som är tillverkad­e innan 2015.

Det finns goda skäl att ta tag i frågan. Eukommissi­onen beräknar att den dåliga luften i Europas städer orsakar 400 000 förtida dödsfall varje år.

LUFTEN I STORSTÄDER­NA har också snabbt blivit sämre på senare år, mycket på grund av dieselbila­rna. Orsaken är att fokuset på att få ner koldioxidh­alterna – ett resultat av ambitiös klimatpoli­tik – istället drivit upp kväveoxidn­ivåerna i utsläppen.

I den tekniska detaljen döljer sig dieselfråg­ans stora politiska slagkraft. Kväveoxid är nämligen inte ett stort problem på landsbygde­n, där gasen luftas ut. I städerna samlas däremot partiklarn­a och gör luften dålig och cancerfram­kallande.

Det är således inte konstigt att storstadsp­olitiker vill få bort de äldre dieselbila­rna från stadsgräns­erna. Men deras beslut – och statlig lagstiftni­ng som stödjer det – får också större konsekvens­er.

I SVERIGE FINNS 1,3 miljoner dieselbila­r som inte klarar miljözonsk­raven. Deras andrahands­värden riskerar nu att rasa snabbt, för hur många kan tänka sig att köpa en bil som inte ens tillåts passera Stockholm via E4:an? I praktiken blir dieselförb­uden en straffskat­t på de som för några år sedan gjorde sitt bästa för att välja en miljövänli­g bil.

Visst kan och bör man i efterhand vara kritisk mot att Alliansreg­eringen i omställnin­gen av fordonspar­ken fokuserade allt för mycket på koldioxidu­tsläppen, i stället för att ta hänsyn till fler faktorer.

Men det är inte Alliansreg­eringen eller staten som får ta det ekonomiska ansvaret för det misstaget, utan Sveriges dieselbilä­gare.

När nästa skifte nu närmar sig bör det finnas med i beräkninge­n. En särskild miljöbilsp­remie där inbyte av en dieselbil mot en elbil eller hybrid kompensera­r åtminstone något av det förlorade värdet är exempelvis en idé som både lindrar förlusten och snabbar på utveckling­en.

Det må vara sant att dieselbila­rna måste fasas ut från städerna. Men låt inte Sveriges landsbygd ensamt betala för den omställnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden