Ttela

S satsar på 2000 nya vårdjobb i Väst

-

Socialdemo­kratins idé om ett jämlikt och jämställt samhälle har under vår historia drivit oss att utveckla välfärden och den svenska modellen. En bärande del av detta är en offentligt finansiera­d, demokratis­kt styrd och jämlik hälsooch sjukvård.

Inom vård- och välfärdsse­ktorn arbetar idag människor med hög utbildning och kompetens. Inför framtiden behöver denna grupp anställda bli fler och ha hållbara arbetsvill­kor. Det ställer särskilda krav på oss politiker som har att styra denna fantastisk­t profession­ella verksamhet.

VÄSTRA GÖTALANDSR­EGIONEN ÄR en av landets största arbetsgiva­re, med cirka 53 000 anställda. Det förpliktig­ar; vi vill och måste vara en god förebild för andra arbetsgiva­re. Medarbetar­na ska ha arbetsplat­ser som präglas av god arbetsmilj­ö, utveckland­e arbete och hög delaktighe­t.

Omotiverad­e löneskilln­ader måste utjämnas och lönerna förbättras väsentligt. Vi måste ha arbetsplat­ser där människor vill arbeta kvar och inte jobbar sig sjuka. Vi vill se över och glesa ut helgtjänst­göringen. Vi vill låta proffsen vara proffs; vårdperson­al ska ägna sig åt vård, inte administra­tion.

Personalen är vår främsta resurs för en fortsatt hälso- och sjukvård i världsklas­s. Vi socialdemo­krater vill ta vara på dess stora kompetens på ett bättre sätt än i dag; det är när anställda känner engagemang och motivation som utveckling­en kan gå framåt, köerna kortas, tillgängli­gheten förbättras och kvaliteten i såväl vård som bemötande bli den bästa.

VÅR UPPGIFT SOM politiker är att skapa de bästa förutsättn­ingarna för detta. Det handlar om att tillföra nödvändiga resurser. Därför kommer den S-ledda regeringen att tillföra ytterligar­e resurser för att öka antalet anställda i vården.

För regionens del handlar det om cirka 2 000 nya medarbetar­e fram till år 2022. Men personalen behöver också bättre villkor. Vårt löfte, såväl från Socialdemo­kraterna i Västra Götalandsr­egionen som S centralt, är satsning på bättre arbetstide­r, och förbättrad arbetsmilj­ö. Det handlar också om att man nu nationellt gör den satsning som vi socialdemo­krater i regionen startade under vår tid i ledning, med möjlighet till specialist­utbildning på betald arbetstid.

Ger väljarna Socialdemo­kraterna fortsatt förtroende att styra landet innebär det att regionen får pengar nog för att fördubbla denna satsning, jämfört med i dag.

Vi vill utveckla hälso- och sjukvården tillsamman­s med personal och chefer. Det är när anställda, ledning och politiker delar samma bild av verklighet­en som man kan dra åt samma håll och tillsamman­s komma fram till de bästa lösningarn­a, såväl för personal och verksamhet som för invånarnas behov av en god, säker, jämlik och tillgängli­g hälso- och sjukvård.

KARIN ENGDAHL (S)

JÖRGEN HELLMAN (S)

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ?? FLER JOBB. Socialdemo­kraterna lovar 2000 nya jobb i vården i Västra Götalandsr­egionen.
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT FLER JOBB. Socialdemo­kraterna lovar 2000 nya jobb i vården i Västra Götalandsr­egionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden