Ttela

Härda ut iskylan – våren kan bli varmare än normalt

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

När iskylan håller landet i ett fast grepp känns våren avlägsen. Men håll ut – våren kan bli varmare än normalt, enligt klimatobse­rvatören Ingemar Vänerlövs kalla fakta.

Faktum är att den statistik som Ingemar Vänerlöv, SMHI:S klimatobse­rvatör i Vänersborg, innehar visar att merparten av alla år som börjat kalla även har genererat varmare vårmånader.

OCH DÅ TALAR vi om mätningar som gjorts sedan 1860. Så följer 2018 trenden – och har överseende med en relativt mild januari – kan vi förvänta oss att mars månad till 58 procent blir varmare än normalt. För april och maj är oddsen ännu högre – klimatobse­rvatörens kalla fakta visar att chansen till högre temperatur­er än normalt är 76 respektive 63 procent.

JUST APRIL TROR Ingemar Vänerlöv mycket på.

– Vi har inte haft någon kall aprilmånad sedan 1986. April 2011 var till exempel nästan lika varm som en normal majmånad, berättar han.

Sett till de senaste 30 åren har mars, april och maj haft det högsta medelvärde­t sedan mätningarn­a startade.

Årets sista februarida­g uppmätte -13,6, enligt Ingemar Vänerlöv. Och iskylan håller i sig när vi nu skriver mars månad.

– En vecka framåt lär det tydligen bli askallt. Men sedan kan det mycket väl vända i mitten av månaden. Bara vinden lägger sig kan vi säkert se fram emot plusgrader på dagarna, tror Vänerlöv.

OM MARS KAN bli den första vårmånaden återstår att se. Den meteorolog­iska definition­en för vår innebär nämligen att temperatur­en ska hålla sig över nollan sju dygn i sträck.

– Våren går inte heller att dra tillbaka om det blir ett bakslag. Blir det kallare efter att våren slagits fast kallas det i stället för vår med vinterlikn­ande temperatur, kommentera­r Ingemar Vänerlöv.

 ??  ?? SNÖLEK. Barnen Dennis, Liv och Gustav bryr sig inte om kylan och har kul i snön.
SNÖLEK. Barnen Dennis, Liv och Gustav bryr sig inte om kylan och har kul i snön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden