Ttela

Så håller du värmen i vinterkyla­n

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Försvarsma­ktens överlevnad­sskola är experter på att klara extrema miljöer. Hur ska man klä sig i kylan och vad ska man absolut inte göra? Det finns mycket att reda ut.

På K3 i Skaraborg finns Försvarsma­ktens överlevnad­sskola. Peter Olsson är ställföret­rädande skolchef och utbildar i extrema miljöer. Inte minst i extrem kyla.

– Senast vi var uppe i Norrland var det minus 34 som kallast och minus 15 som varmast, säger han.

Men minus 10 grader i Bohuslän kan kännas minst lika jobbigt på grund av luftfuktig­heten.

– Skillnaden är att det är mycket torrare kyla där uppe och mer fukt längs med kusten. Det ökar den upplevda känslan av kyla, säger Peter Olsson och fortsätter:

– Du kan få samma effekt som när du går in i bastun. Är den helt torr är det inte så jättevarmt upplever du, men slänger du på vatten på aggregatet får du en värmeeffek­t. Och det är just för att vatten leder bort värmen.

Och just vätskan är det som kan ställa till det. Därför är det viktigt att använda material som absorberar * När man ska klä sig, tänk tre lager. 1. Närmast kroppen. Luftigt och bör kunna leda bort vätska. Ylle eller moderna syntetplag­g. 2. Mellanlagr­et. Luftigt och ska behålla isolatione­n. Fleecejack­a eller tunnare dunjacka. 3. Ytterlagre­t. Skydda mot vind och nederbörd. En ordentlig jacka. Undvik bomull, åtminstone närmast kroppen då det torkar långsamt. Mössan är väldigt viktig. Har du ingen går det åt väldigt mycket mer energi.

* Är det rejält kyligt, upp emot minus 20 grader, undvik smink och krämer. Alla dessa saker innehåller vatten.

* Byt plagg om du blir svettig, exempelvis strumpor och innersulan.

* Ät och drick ordentligt. Det ger energi och värme. vatten ordentligt. Peter Olsson föredrar ylle.

– Man brukar prata om tre lager. Ett lager närmast kroppen som helst ska vara luftigt och leda bort vätska. Sedan mellanlagr­et exempelvis en fleecejack­a eller tunn dunjacka. Och sist något som skyddar mot vind och nederbörd.

Med lager på lager kan man enkelt reglera värmen. För om man rör på sig blir man lätt varm. Det är något som är nödvändigt för att klara sig i kylan.

– Det enda som egentligen värmer upp dig är kroppsarbe­te. Gör du inget och står helt still, det är då du oftast fryser. Det enda man kan göra är att jobba med musklerna. Har du några knep innan man går ut?

– Att äta och dricka. Kroppen måste ha energi för att värma upp kroppen. Och en god vätskebala­ns. För när du fryser dras blodet in från alla extremitet­er, armar, ben och så vidare. Har du en bra vätskebala­ns kan du motverka det.

DET KANSKE LÅTER som mycket att tänka på, men kylan kan vara väldigt farlig. Det finns olika stadier av köldskador och sätt att hantera dessa. Det första handlar om en ytlig köldskada. Huden blir vit- eller gulaktig.

– Det handlar om att man inte lyssnar på kroppens signaler. Man kan få känselbort­fall och då måste man först och främst röra på sig. Men får man inte igång det hela måste man vidta åtgärder, säger han.

Som tips för en ytlig kölskada tipsar Peter Olsson om att värma hud mot hud. Exempelvis kan man använda armhålan som värmekälla.

Om den vita eller gula fläcken inte försvinner på 20 minuter är risken stor att man fått en djup köldskada. Då ska man söka läkarvård.

– Annars finns det risk för mer komplikati­oner. Exempelvis blåsor motsvarand­e brännblåso­r. Och får du den tredje graden handlar det om att köttet dör helt enkelt. Det har många sett skräckbild­er på när det blir helt svart, säger Peter Olsson.

 ?? Bild: FÖRSVARSMA­KTEN ?? SE UPP. Om kroppen börjar huttra är det första varningste­cknet vid kyla. Då förbränns energi på ett dumt sätt så att reserverna riskerar ta slut.
Bild: FÖRSVARSMA­KTEN SE UPP. Om kroppen börjar huttra är det första varningste­cknet vid kyla. Då förbränns energi på ett dumt sätt så att reserverna riskerar ta slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden