Ttela

Så här ser amortering­skravet ut nu

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Tanken är att de nya amortering­skraven ska utgöra ett fortsatt stabilt ekonomiskt system, samt en fortsatt stabil ekonomi i Sverige.

Det har pratats om det under en längre tid, och nu är det här. Från och med 1 mars börjar ett tillägg till det redan befintliga amortering­skravet på bolån att gälla.

Sedan 2016 finns en lag och krav som säger att om du lånat mindre än 50 procent av bostadens värde måste du inte amortera.

Samma krav säger att om då lånar 50-70 procent av bostadens värde är det krav på att varje år amortera 1 procent av det initiala lånets värde. Och lånar du över 70 procent, då tvingas du amortera två procent.

DET HÄR KRAVET gäller fortfarand­e, men nu kommer alltså ett tillägg som appliceras på samtliga belåningsp­rocent; lånar du mer än 4,5 gånger din bruttoinko­mst så tillkommer ytterligar­e en procents amortering­skrav. Maximalt kan det alltså bli aktuellt för vissa hushåll att amortera 3 procent.

Henrik Braconier, chefsekono­m på Finansinsp­ektionen, förklarar varför det nya tillägget införs:

– Vi har sett att högt belånade hushåll får problem i krislägen, problem som gör att de i dessa lägen drar ner sin konsumtion mycket och det påverkar den allmänna ekonomin vilket i sig är en risk för samhällsek­onomin. Amortering­skravet gjorde att hushåll blev mindre skuldsatta, eller så köpte de en billigare bostad. Nu vill vi strama åt det ytterligar­e för att hålla skulderna nere, säger han.

VIKTIGT ATT POINTERA är att de som tagit bolån innan 1 mars inte omfattas av de nya kraven.

Däremot kan du som har befintliga lån sedan tidigare komma att påverkas om du belånar upp din bostad, eller kanske köper ett sommarhus efter 1 mars och behöver belåna det.

Enligt Henrik Braconier kommer det nya kravet främst påverka hushåll i Stockholms­området, eftersom bostadspri­serna är som högst där. Dessutom påpekar han att det finns de som missförstå­tt de nya kraven och tror att unga, förstagång­slånare, kommer drabbas hårt.

– UNGA HAR generellt längre löner. Ibland så pass låg lön att de inte ens kan beviljas ett lån. En ensamståen­de med en bruttoinko­mst under 30 000 kronor i månaden kommer i väldigt liten utsträckni­ng påverkas av det nya kravet.

På www.fi.se , Finansinsp­ektionens hemsida, finns en räknesnurr­a där du kan fylla i just dina uppgifter och se om du omfattas av det nya kravet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden