Ttela

Insatsstyr­ka ryckte ut när nätdejten gick bärsärk

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Kvinnan hade flytt in på toaletten – men den våldsamma mannen tänkte inte låta sig stoppas. Han höll på att slå sig igenom dörren när polisens insatsstyr­ka anlände.

I början av september fick polisen larm från en skräckslag­en kvinna i Bohuslän. Hon hade då barrikader­at sig inne på toaletten, utanför stod hennes före detta och försökte slå sig igenom dörren för att nå henne.

Hennes räddning blev ett stort träskåp som hon lyckades ställa framför dörren, vilket stoppade mannen till dess att polisens piketstyrk­a kom in och grep honom.

– Jag får en bild av vilken skräck målsägande­n måste ha upplevt när gärningsma­nnen är på väg in genom dörren som bitvis bara är flisor, har en polis redogjort efter händelsen.

MANNEN OCH KVINNAN hade träffats via en nätdejting­sida och hade umgåtts i ett par månader när händelsen inträffade. Efter ett tag kände kvinnan att hon behövde vara själv, det ville dock mannen inte lyssna på.

En morgon i september gjorde hon slut med mannen och klargjorde för honom att han skulle flytta från hennes hus och lämna nyckeln.

Senare samma kväll, när kvinnan var tillbaka efter jobbet, var mannen borta och hon somnade i soffan. Efter ett tag vaknade hon och då stod mannen där. Dyblöt och med ett gevär i en vapenväska.

– Jag förstod att jag måste få bort vapnet, har kvinnan berättat i polisförhö­r.

MANNEN SKA ENLIGT kvinnan ha luktat alkohol och han tog tag i hennes armar och höll fast. Han ska ha blivit avbruten av att hans telefon ringde och då passade kvinnan på att smita ut från huset.

Hon tog med sig mannens gevär och låste in det i ett förråd på tomten. Mannen följde efter henne och då sprang hon in igen, hon försökte stänga ute mannen men han fick tag i dörren.

Det var då hon låste in sig på toaletten, där hon ringde 112.

Eftersom kvinnan hade larmat att mannen var beväpnad hade insatsstyr­kan kallats till platsen.

NU HAR MANNEN åtalats, misstänkt för grovt hemfridsbr­ott, brott mot vapenlagen, skadegörel­se, misshandel och olaga hot. Mannen har erkänt skadegörel­sen, men förnekar övriga brott.

Mannen förklarade det medhavda geväret med att han skulle skjuta lerduvor dagen därpå. Han har i förhör hävdat att han bara försökt hjälpa kvinnan eftersom hon enligt honom mådde psykiskt dåligt.

– Jag älskar henne ju och vill henne inget illa, har han sagt i polisförhö­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden