Ttela

Kraftig ökning av livmoderha­lscancer

- ANDREAS GRANATH 031-62 40 00 Andreas.granath@gp.se

Trots att 82 procent av landets kvinnor deltar i livmoderha­lscancersc­reeningen ökar cancerform­en kraftigt i Sverige. Men Västra Götaland är ett av undantagen i den negativa trenden.

Mellan 2014 och 2015 upptäcktes ungefär 20 procent fler fall av livmoderha­lscancer jämfört med tidigare år, vilket innebär ungefär 100 nya fall. Sedan dess har antalet fall, enligt cancerfond­srapporten, legat kvar på den höga nivån.

SVERIGE HAR I många år slagit sig för bröstet och pekat på den utbredda screeninge­n, som hela 82 procent av kvinnorna i landet deltar i, som den bästa säkerheten mot livmoderha­lscancer. Deltagande­t i screeningp­rogrammet har ökat över tid, men trots det ökar alltså antalet konstatera­de fall med livmoderha­lscancer.

Siffrorna förbryllar Cancerfond­en.

– Det är en påtaglig ökning vi ser och vi vet inte vad det beror på. Det är nästan det mest oroande. Därför vet vi heller inte vad man måste göra. Nu är det viktigt att man tar det här på allvar och går till botten med vad det beror på, säger Ulrica Sundholm, sakkunnig på Cancerfond­en.

STÖRST ÄR ÖKNINGEN utanför de tre storstadso­mrådena, och det är framför allt sju landsting som sticker ut. Östergötla­nd, Jönköping, Blekinge, Halland, Värmland, Örebro och Dalarna står alla för stora ökningar i antalet livmoderha­lscancerfa­ll.

De tre stora landstinge­n bidrar dock inte till ökningen. Västra Götaland visar upp en av de minsta förändring­arna i landet. En blygsam ökning på i genomsnitt 1,4 procent årligen sedan 2005. Regionen, har också en större andel deltagande, 88 procent, i screeningp­rogrammet än riksgenoms­nittet.

MAJORITETE­N AV DE som insjuknar i livmoderha­lscancer har inte deltagit i screeningp­rogrammet, men det går inte att koppla ökningen till screeninge­n. Dalarna, som är bland de bästa i landet på att locka kvinnor till screening, visar till exempel en kraftig ökning av antalet livmoderha­lscancerfa­ll.

Det finns många teorier om varför skillnader­na är så stora mellan regionerna. En är att det är en särskilt svårupptäc­kt form av livmoderha­lscancer som har ökat, men det går inte att slå fast att så är fallet. Vissa landsting har framfört att man tidigare gjort punktinsat­ser, och därför upptäckt fler fall i tid, andra menar att de varit dåliga på att screena tidigare, och att de nu hittar fler fall.

”Det är en påtaglig ökning vi ser och vi vet inte vad det beror på. Det är nästan det mest oroande”

ULRICA SUNDHOLM sakkunnig på Cancerfond­en

DET ENDA SOM är tydligt är att ingen vet med säkerhet.

– Det viktiga är att man tillsamman­s, ansvariga runtom i landet, går samman och studerar vad som ligger bakom det här. Är det ett trendbrott så handlar det om många människoli­v, säger Ulrica Sundholm. De svenska landstinge­n är självbestä­mmande i sådana här frågor, går det ut över vårdkvalit­eten?

– Här ser vi ett exempel på svårighete­n med kunskapsst­yrning när man gör precis som man vill. Det blir olika prioriteri­ngar och fokus i olika landsting. Vi har de nationella rekommenda­tionerna, men de är inte bindande tyvärr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden