Ttela

Byggloven har blivit färre – trots bostadsbri­st

- OLLE NYGÅRDS/TT

Det behöver byggas 600 000 bostäder i Sverige de närmsta åren. Samtidigt rasade bygglovsan­sökningarn­a under förra årets sista kvartal.

– I gruppen större kommuner utanför storstadsr­egionerna ser vi en tydlig nedgång. Vi ser också en nedgång i Stormalmö men det är efter en period av väldigt hög takt, säger Hans-åke Palmgren, expert på Boverket, angående byggloven.

Enligt Boverket minskade antalet bygglov i hela landet under det fjärde kvartalet förra året med runt 30 procent. En del av förklaring­en kan finnas i ett möjligt rapporteri­ngsfel från Stockholms stad som nu utreds. Men vid sidan om det är nedgången ändå ”tydlig” i större kommuner utanför storstäder­na, enligt Boverkets expert.

DET VAR INTE bara byggloven som minskade under slutet på 2017. Enligt Boverket ökade visserlige­n bostadsbyg­gandet under helåret 2017 jämfört med 2016, men under tredje kvartalet stagnerade byggandet. Och några städer sticker ut. Efter två år av hög byggtakt i städer som exempelvis Örebro, Uppsala, Växjö och Helsingbor­g sker nu en inbromsnin­g i samtliga av dessa utom Uppsala.

– Uppsala är en av de kommuner där det har talats om att man bygger mycket och att det är turbulens på marknaden. Men uppenbarli­gen rullar startbeske­den och byggloven på så här långt, säger Palmgren.

En region som sticker ut med lågt byggande är Storgötebo­rg där det under 2017 påbörjades ungefär lika många flerbostad­shus som i Stormalmö. Detta trots att Göteborgso­mrådet har betydligt fler invånare.

– Det är svårt att bygga i Göteborg. Men det är förändring­ar på gång, säger Palmgren.

ENLIGT BOVERKET ÄR det svenska byggandet inte tillräckli­gt. Till 2025 behöver 600000 bostäder byggas för att kompensera för det som inte byggts tidigare och för att ”räcka till den växande befolkning­en”.

Boverket ser ökad hemlöshet, större trångboddh­et och negativ påverkan på samhällsek­onomin som följder om inte byggandet åtgärdas.

– Det kan också ha en effekt på bostadspri­serna. Om inte utbudet är tillräckli­gt pressas priserna uppåt, säger Palmgren.

Konkret finns också ett problem för äldre personer. I mindre kommuner behövs nya bostäder för att få igång flyttkedjo­r.

– En del äldre sitter på bostäder som de inte vill bo kvar i, säger Hans-åke Palmgren. * 53500 bostäder färdigstäl­ldes 2017 – 17 procent fler än 2016. * 67 750 bostäder påbörjades 2017 – 7 procent fler än 2016.

 ?? Bild: BOEL HOLM/TT ?? LETAR BOSTAD. Mattias Victorin och Julia Rosén går på en visning av en lägenhet på Ringvägen i Stockholm.
Bild: BOEL HOLM/TT LETAR BOSTAD. Mattias Victorin och Julia Rosén går på en visning av en lägenhet på Ringvägen i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden