Ttela

Sista budet före det nya lånekravet

- BOEL HOLM/TT OLLE LINDSTRÖM/TT

Bankerna spelar ned effekten. Men för vissa spekulante­r har det varit bråda dagar innan amortering­skravet slår till 1 mars. Bostadspri­serna är fortsatt under press och på många bostadsvis­ningar är det halvtomt.

Julia Rosén och Mattias Victorin hann titta på fem lägenheter i söndags. Det nya amortering­skravet är något de har i bakhuvudet.

– Om vi hittar något den här helgen är vi väldigt måna om att det blir kontraktss­krivning före den första mars, säger Mattias.

Amortering­skravet påverkar hur mycket de kan låna, men det gör inte jättestor skillnad, säger Julia.

– Det påverkar inte vilka lägenheter vi tittar på, men spelar förstås roll för hur mycket vi kan buda.

FINANSINSP­EKTIONEN, som är den myndighet som föreslagit det skärpta amortering­skravet, senare klubbat av regeringen, vill dämpa den relativt höga skuldsättn­ingen bland hushållen. Det är bakgrunden. Skuldkvots­taket som införs påverkar i huvudsak medel- till höginkomst­tagare i storstäder­na, som kan tvingas att amortera mer på bostadslån­et om lånet överstiger 4,5 gånger inkomsten före skatt.

Men bankerna säger sig inte ha märkt av någon rusning att göra affären klar före 1 mars, likt den betydligt högre aktivitete­n när det förra amortering­skravet infördes juni 2016.

– Den anstormnin­gen har vi inte alls sett den här gången, säger SBAB:S informatio­nschef Karin Hellgren.

BANKERNA HAR REDAN sedan tidigare haft skuldkvots­tak, om än på något högre nivåer. De nya reglerna gäller bara nya lån, vid exempelvis en flytt. Karin Hellgren pekar på att amortering­skravet kan leda till paradoxen att en flytt till en mindre, billigare bostad kan innebära en högre månadskost­nad när amortering­arna räknas in.

Undersökni­ngar har visat på att många bostadsköp­are inte riktigt har greppat reglerna.

– Komplexite­ten är lite jobbig, * Lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinko­msten, inkomst före skatt, måste amorteras med en procent av lånets värde per år. Gäller från 1 mars.

* Sedan tidigare, 1 juni 2016, gäller att lån med en belåningsg­rad överstigan­de 70 procent av bostadens värde ska amorteras med två procent.

* Lån med belåningsg­rad mellan 50 och 70 procent ska amorteras med en procent.

* Sammanlagt kan låntagaren därmed tvingas amortera tre procent om man träffas som mest av båda kraven.

* Reglerna gäller inte gamla lån, däremot tilläggslå­n som gör att spärrarna överskrids. Byte av bank påverkar inte.

* Undantag kan ges under en begränsad tid vid exempelvis sjukdom eller arbetslösh­et. säger Malin Hlawatsch, Swedbanks privatmark­nadschef, som inte heller märkt av någon rusning senaste månaden.

Någon större priseffekt till följd av amortering­skravet räknar inte bankerna med, bland annat eftersom bara omkring en procent av alla bolånetaga­re årligen berörs, enligt Finansinsp­ektionens bedömning.

MEN FAKTUM ÄR att bostadsmar­knaden, åtminstone i Stockholms­området, där priserna fallit mest under höst och vinter, är fortsatt ovanligt trög. Ett rekordstor­t utbud av bostäder till salu gör att visningarn­a gapar halvtomma när TT ger sig ut i huvudstade­n.

En mäklare TT pratat med tror att utbudet kommer att gå ned efter 1 mars, åtminstone tillfällig­t, när många säljare drar tillbaka sina osålda bostäder från bostadssaj­ten Hemnet innan de läggs ut igen tre veckor senare, för att då se ut som nya försäljnin­gar.

– Därför kan det vara en bra idé att lägga ut sin bostad nu, säger mäklaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden