Ttela

Därför funkar inte mobilen i kyla

- DANIEL MARTINSSON/TT

Köld och minusgrade­r – och stendöd telefon. Våra mobiler är dåligt anpassade för en svensk vinter, och när temperatur­en sjunker under nollan lägger ofta batteriet av. Och det här problemet får vi leva med, säger en expert.

Boven i dramat är att den kemiska reaktion som mobilbatte­riet bygger på fungerar sämre vid kyla och batteriet förlorar i spänning.

– Jonerna rör sig väldigt mycket långsammar­e vid låga temperatur­er och litiumbatt­erier är extra känsliga för förändring­ar, förklarar Sven Lidin, professor i materialke­mi vid Lunds universite­t.

Förutom att jonerna slöar till blir den kemiska reaktionen också långsammar­e i sig. Lidin jämför processen med ett vattendrag som fryser.

–Det blir stor skillnad på rörlighete­n. Litiumbatt­erier har det här problemet, och det är svårt att komma runt.

Vill man ha ett batteri som tål kyla behövs en helt annan kemisk process, baserad på till exempel bly eller nickel-kadmium – men de innebär i stället miljöprobl­em. Och även om branschen är medveten om att batteriern­as köldkänsli­ghet är ett problem, är det tveksamt hur mycket man jobbar på att hitta lösningar, enligt Lidin. Däremot har batteriern­a blivit mindre, vilket i stället gör dem ännu känsligare för kyla.

– Vikt och volym är viktigare – man vill ha lätta mobiltelef­oner. Mobilföret­agen jobbar mot globala marknader, och problemet med låga temperatur­er berör bara en mindre del av världen. På andra håll är detta ingen intressant frågeställ­ning.

Och om man står på fjället med en död telefon och absolut måste ringa har Sven Lidin ett handfast råd för att tina upp den.

– Stoppa den i armhålan. Det är ett lika klassiskt knep som att sova skavfötter­s för att inte förfrysa tårna.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? KORT BATTERITID. Kylan gör att telefonens batteri lätt självdör.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT KORT BATTERITID. Kylan gör att telefonens batteri lätt självdör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden