Ttela

EU sätter brexit-press på London

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Vi måste öka farten, säger EU:S chefsförha­ndlare om brexit och presentera­r ett utkast till utträdesav­tal som får Storbritan­nien att koka. Nu pressas premiärmin­ister Theresa May att reagera.

I 168 punkter på 120 sidor sammanfatt­as det som EU och Storbritan­nien gjorde en principupp­görelse om i december, men som man sedan dess bara delvis kunnat slutförhan­dla. Exempelvis innehåller utkastet EU:S syn på hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera, där Storbritan­nien fortfarand­e hoppas på någon annan sorts lösning. EU har även en annan syn än britterna på Eudomstole­ns framtida behörighet.

– VÅRT UTKAST förvandlar vår principöve­renskommel­se till juridisk text. Inget i det här är en överraskni­ng, betonar EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier, som också trycker på att allt än så länge är preliminär­t.

– Det här är bara ett utkast och från och med i eftermidda­g kommer vi att diskutera det med medlemssta­terna.

ATT EU NU i svart på vitt skriver ut det som sades i december – framför allt att det brittiska Nordirland ska vara kvar i EU:S tullområde om inte någon annan lösning nås under resten av förhandlin­garna – får emellertid både regeringen i London och dess stödparti i Belfast att spotta och fräsa.

– Utkaststex­ten från kommission­en skulle, om den genomförs, underminer­a Storbritan­niens inre marknad och hota Storbritan­niens konstituti­onella integritet. Ingen brittisk premiärmin­ister skulle någonsin gå med på det här, säger premiärmin­ister Theresa May.

– Skrattreta­nde. Det här kommer ingenstans, säger i sin tur Nigel Dodds från unionistpa­rtiet DUP i en radiointer­vju med BBC.

På sin presskonfe­rens i Bryssel betonar Barnier att han varken är ute efter att chocka eller att bluffa.

– Jag vill inte provocera någon, men det är min uppgift att se till att de här förhandlin­garna lyckas, säger den franske förre utrikesmin­istern.

Samtidigt fungerar ändå utkastspre­sentatione­n som en rejäl fingervisn­ing till London om att EU vill se ökat brittisk engagemang i förhandlin­garna – och framför allt tydliga bud.

– Om vi vill att förhandlin­garna ska bli framgångsr­ika, vilket jag vill, så måste vi öka farten, säger Barnier och konstatera­r att bara 13 månader återstår innan Storbritan­nien formellt tänker lämna unionen.

EN NY FÖRHANDLIN­GSRUNDA är nu inplanerad till hela nästa vecka. Barnier ska inför det dessutom träffa nordirländ­ska ledare.

Redan på torsdagen träffas därtill EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk och Theresa May i London, varpå May på fredag ska hålla tal om hur britterna ser på den framtida relationen till EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden