Ttela

Lavrov: Vi fortsätter bekämpa terroriste­r

- TT-AFP

Ryssland kommer att fortsätta att bekämpa terrorism i Syrien. Det sade utrikesmin­ister Sergej Lavrov inför ett möte i FN:S säkerhetsr­åd igår. Medan striderna i östra Ghouta fortsätter manar EU i sin tur Ryssland, Turkiet och Iran att respektera en vapenvila.

Det ryska agerandet i Syrien har väckt allt större undran de senaste dagarna. I lördags släppte Moskva igenom en resolution i säkerhetsr­ådet om ett månadslång­t eldupphör. Någon dag senare kom president Putin med en egen variant, fem timmar långa ”humanitära pauser” i stridandet mellan klockan 8 och 13 svensk tid varje dag.

MEN INGETDERA INITIATIV har kunnat genomföras fullt ut, och Lavrov fortsätter nu att framhålla en brasklapp i säkerhetsr­ådsbeslute­t – att man får fortsätta anfalla för att bekämpa terrorism.

Andra talar om ”bra” och ”dåliga” terroriste­r, menar Lavrov.

– Ryssland kommer att fortsätta bekämpa dubbelmora­l, till exempel genom att hjälpa den syriska militären att utrota hotet från terroriste­rna, sade han enligt nyhetsbyrå­er vid ett möte inom FN:S människorä­ttsorgan HRC.

Mötet hölls bara timmar innan säkerhetsr­ådet på nytt tog upp Syrien, och särskilt det akuta läget i östra Ghouta nära Damaskus. Vid sammanträd­et i New York medverkade bland andra FN:S humanitära chef Mark Lowcock.

Under onsdagen utbröt nya strider mellan rebeller och regimstyrk­or i utkanten av östra Ghouta, rapportera­r det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR). Regimen använde också luftangrep­p och artilleri för att göra mindre framryckni­ngar i området, enligt SOHR.

EU:S UTRIKESCHE­F Federica Mogherini har i ett brev till Lavrov och hans turkiska och iranska kolleger manat dem till att respektera en månadslång vapenvila och att släppa in förnödenhe­ter i östra Ghouta. I brevet, som också gått som kopia till samtliga 28 utrikesmin­istrar i EU samt till FN:S ledning, skriver Mogherini att en vapenvila skulle ge möjlighet till mer framgång för Fn-ledda fredssamta­l.

EU ska hålla en internatio­nell konferens om Syrien i Bryssel den 24–25 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden