Ttela

Minst 40 döda i Europas iskyla

- PONTUS AHLKVIST/TT NIKLAS SVAHN/TT

Kylan fortsätter att hålla Europa i ett fast grepp ända ner till Medelhavsk­usten. Över 40 människor har dött i minusgrade­rna.

Den bitande kylan benämns av britterna som ”besten från öst”, av holländarn­a som ”den sibiriska björnen”, medan vi svenskar håller oss till ”snökanon”. Sedan i fredags har 41 människor fått sätta livet till, däribland 18 i Polen, sex i Tjeckien och fem i Lettland. Många av de döda är hemlösa och i städer i Europa arbetas det för fullt med att ge utsatta tak över huvudet.

I Frankrike sköt elförbrukn­ingen i höjden på onsdagsmor­gonen och bolaget RTE uppmätte den tredje högsta nivån hittills, 94 817 megawatt. Den högsta elförbrukn­ingen registrera­des den 8 februari 2012 på 102 098 megawatt.

I flera städer i Europa har temperatur­en över natten glidit ner under minus 20 grader. Skolor håller stängt i bland annat i Kosovo, Albanien, såväl som i delar av Storbritan­nien, Italien och Portugal. Neapel hade sitt kraftigast­e snöfall på årtionden och på tisdagen kunde snö ses vid den antika staden Pompeji, där temperatur­en normalt sett ligger runt 6–14 plusgrader, skriver BBC.

Runtom kontinente­n har också flyg, tåg och andra transporte­r ställts in.

”Besten från öst” beror på att ostvindar har dragit ner kall luft från Sibirien. Men ursprunget kopplas till det varma vädret på Arktis, där temperatur­en överstigit den i flera europeiska länder.

Snön och kylan håller i sig på sina håll. I Irland förbereder sig invånarna för vad som kan bli det kraftigast­e snöfallet på årtionden under torsdagen.

 ?? Bild: ALVARO BARRIENTOS ?? SPANIEN. Snö faller i Pamplona i norra Spanien under onsdagen.
Bild: ALVARO BARRIENTOS SPANIEN. Snö faller i Pamplona i norra Spanien under onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden