Ttela

Ryssland”

- SOFIA ERIKSSON/TT

melser för egen vinning är inget nytt. När det gäller Minskavtal­et hävdas att det är Ukraina som inte fullföljer sina åtaganden – inte Ryssland.

– RESOLUTION­ER KAN alltid diskuteras, omförhandl­as och tolkas. Det handlar om att etablera fakta på marken och skapa ett fait accompli i förhandlin­garna med säkerhetsr­ådet. Enligt officiellt ryskt synsätt har landet inte brutit mot någon överrensko­mmelse, säger Kragh.

När FN:S säkerhetsr­åd på onsdagen samlades för att diskutera Syrien skulle det vara svårt att påverka den ryska hållningen, vare sig med ord, hot – eller humanitära argument, tror Kragh.

– Ryssland äger herravälde­t över stora delar av det syriska territorie­t. Det enda som skulle kunna ändra deras kalkyl eller beteende vore om västmakter­na skulle intervener­a militärt också.

Persson har svårt att se något som skulle kunna få Moskva på andra tankar. Ur rysk synvinkel är det viktigt att stödja al-assad och fortsätta försöken att krossa opposition­en mot regimen.

– Ryssland har etablerat sig som en stor och inflytelse­rik spelare i hela regionen och det är inget som man kommer att släppa, säger hon. * I mars 2011 inleddes demonstrat­ioner för demokrati i Syrien. President Bashar al-assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklade­s konflikten till ett blodigt inbördeskr­ig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintres­sen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-assads fördel. * Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sitt hem. Många har tvingats fly och över 340000 har dödats.

 ?? Bild: CRAIG RUTTLE/AP/TT ??
Bild: CRAIG RUTTLE/AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden