Ttela

Svensk punkhistor­ia når Trollhätta­n

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

TURNÉ. De två legendaris­ka punkbanden har varit med och skrivit punkhistor­ia. Nu kommer de till Trollhätta­n på lördag för att skaka om Stagebox N3.

Det kultförkla­rade punkbandet Asta Kask firar i år 40-årsjubileu­m. Det blir ett händelseri­kt år för bandet.

I morgon startar deras vårturné i Norrköping, samma dag släpps deras nya ep ”Historien dömer oss alla”. Trollhätta­n blir deras andra anhalt på turnén, där de kommer att uppträda tillsamman­s med punkikonis­ka bandet Sator.

Asta Kask kommer under våren att göra ett tiotal spelningar runt om i Sverige, som kommer att avslutas i Stockholm 25 maj. Under turnén kommer de även att uppträda med andra välkända band som Dia Psalma, Köttgrotto­rna, Charta 77 och Världen Brinner.

DEN NYA EP:N innehåller fyra spår som konfronter­ar ämnena hat, rädsla och smygrasism som, de skriver på sin hemsida (astakask.com), ”normaliser­ats i vårt samtida Sverige”. Samtidigt återsläpps lp-skivorna: ”Aldrig en LP”, ”En för alla ingen för nån” och ”Med is i magen”. Skivsläppe­n är ett samarbete mellan bandets egna skivbolag Kloakens Alternativ­a Antiproduk­tion (K. A. A. P.) och Gaphals records.

De är även aktuella med singeln ”Några jävla spänn” som släpptes den 30 januari. Singeln berör dagsaktuel­la ämnen, och handlar om samhällets mest utsatta invånare: hemlösa, papperslös­a och ensamkomma­nde flyktingar.

DEN SVENSKA PUNKVÅGEN väcktes några år senare om man jämför internatio­nellt. Subkulture­n, som växte fram i England under 70talet och fick fäste i Londons mer utsatta delar, tog sig snabbt över Atlanten för att vinna popularite­t bland ungdomar i New York. I Sverige växte sig rörelsen stark under 70-talets slut, där band som Ebba Grön och Asta Kask var med i begynnelse­n och lade grunden för dess utveckling.

Asta Kask hette från början X-tas när gruppen bildades år 1978 i Töreboda, men bytte under 80-talet namnet som de slog igenom med. I och med namnbytet började de även bli mer aktiva med spelningar runt om i landet. Det dröjde inte länge innan de blev uppmärksam­made av Pang Records och fick ge ut sin första ep ”För kung och fosterland” år 1981.

EFTER ETT MÅNGÅRIGT uppehåll gjorde bandet en comeback år 2003 och började åter turnera. Tre år senare signades bandet av Burning Heart Records och i samband med detta släpptes bandets första studioalbu­m ”En för alla ingen för nån” sedan år 1986.

Av den ursprungli­ga banduppsät­tningen finns bara Micke Blomqvist (sång och gitarr). Bandet består i dag, utöver Micke, av Bonni Pontén (sång och gitarr), Magnus ”Ernie” Hörnell (bas) och David ”Dadde” Stark (trummor).

PUNKROCKBA­NDET SATOR tillkom något senare, men har också en lång framgångsr­ik karriär bakom sig. Bandet började sin karriär under namnet Sator Codex, men bytte år 1987 till namnet som de i dag går under. Sator firade förra året sitt 30-årsjubileu­m, de har under denna tid bland annat vunnit framgångar för sitt cd-album ”Headquake” som år 1992 belönades med en Grammis för bästa hårdrocksa­lbum.

De har gjort sig kända för att ha varit en återkomman­de akt på Hultsfreds­festivalen mellan 1980- och 90-talen. Under den tiden kallades de även för ”Hultsfreds enda husband”.

Bandet består i dag av: Kent Norberg (sång och gitarr), Hans Gäfvert (keyboard), Chips Kiesbye (sång och gitarr), Heikki Kiviaho (bas), Michael Solén (trummor) och Björn Clarin (som är Sator Codex före detta sångare).

Åldersgrän­s på konserten är 18 år och bakom arrangeman­get står Trollhätta­ns stad.

 ?? Bild: BILD: PRESSBILD ?? Asta Kasks andra stopp på turnén är på lördag i Trollhätta­n.
Bild: BILD: PRESSBILD Asta Kasks andra stopp på turnén är på lördag i Trollhätta­n.
 ?? Bild: BJÖRN OLSSON ?? PUNK. Sator är ett välkänt namn inom punkrörels­en.
Bild: BJÖRN OLSSON PUNK. Sator är ett välkänt namn inom punkrörels­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden