Ttela

”Folk känner sig höga när de hör vår musik”

MUSIK: EFTER SVERIGEBES­ÖKET SLÄPPS NU ALBUMET

- ELISA AMORELLI/TT

Det började som ett experiment. Spridda över olika delar av världen – Japan, Sydkorea, Storbritan­nien, Australien och Nya Zeeland – skickade de åtta medlemmarn­a i Superorgan­ism musik och idéer till varandra.

– Vissa av oss träffades på riktigt först efter att hela skivan var färdigprod­ucerad, säger körsångare­n och dansaren Soul Good.

När gruppens första singel Something for your mind lades ut på nätet i fjol fick den direkt tusentals delningar. Musikblogg­are kallade den extremt beroendefr­amkallande och låten har nu över sex miljoner lyssningar på Spotify.

– Det var helt absurt hur mycket positiv feedback vi fick, säger Harry Young, gitarrist i bandet.

DE ÅTTA bandmedlem­marna var då i stort sett främlingar för varandra. I dag lever de tillsamman­s i östra London. De beskriver det själva som ett typiskt artistkoll­ektiv, där middagssna­cket handlar om populärkul­tur och kvällarna tillbringa­s med att sjunga och spela musik.

– Det är verkligen speciellt. Det är tur att vi alla jobbar mot samma mål, annars hade det kanske blivit jobbigt, säger Harry Young.

Det täta samarbetet reflektera­s även i de excentrisk­a poplåtarna. * Bandet består av de åtta medlemmarn­a Orono Noguchi, Harry Young, Mark David Turner, Tim Shann, Blair Everson, Ruby, B och Soul Good. Efter att ha varit aktiva i mindre än ett år har de drygt en miljon lyssnare per månad på Spotify. * Bland hitsen märks låtar som Everybody wants to be famous och Something for your mind. Debutalbum­et Superorgan­ism släpps den 2 mars. * ”Vår musik är drömsk, och optimistis­k. Att säga att det är ’glad musik’ är en underdrift”, säger Soul Good. Bandmedlem­men Soul Good liknar dem vid en tavla.

– En person gör en skiss över hur tavlan skulle kunna se ut, sedan skickas den vidare till nästa som fyller i med sina färger och så vidare. Så håller vi alltid på tills vi har den färdiga produkten, säger han.

MEN TROTS ATT de hjälps åt är det den 17-åriga sångerskan Orono Noguchi som är bandets främsta låtskrivar­e. På frågan om var hon hämtar inspiratio­n ifrån, svarar hon kort:

– Jag vill inte diskutera texterna så här i efterhand. Ju mer man analyserar och tolkar en låt, desto mer förstörs det konstnärli­ga uttrycket, säger hon.

Men fansen har i alla fall tolkat deras musik. Under bandets musikvideo­r märks kommentare­r som: ”Det bästa som hänt popvärlden, någonsin”, ”Det här är så märkligt, men jag älskar det” och ”Varför känns det som att jag är hög?.

– Det är ju fantastisk­t att folk känner sig höga när de hör vår musik. Är inte det alla musikers dröm, säger Harry Young och skrattar.

– Nej men allvarligt, att vara hög handlar ju om att dopamin utlöses i hjärnan. Känner man sig hög av en låt är det ju bara positivt, fyller Soul Good i.

EN AV DE MEST populära låtarna på det kommande albumet heter Everybody wants to be famous – alla vill bli kända. Enlig Harry Young är det en låt som speglar nutiden.

– Många tror att det är en negativ och cynisk låt. Men vi skrev den ur

Superhylla­de och superhajpa­de. Efter singeln Something for your mind släpper nu Superorgan­ism sitt debutalbum. – Vi vill att våra lyssnare ska känna sig höga, utan att ha tagit något, säger gitarriste­n Harry Young.

”En person gör en skiss över hur tavlan skulle kunna se ut, sedan skickas den vidare till nästa som fyller i med sina färger och så vidare. Så håller vi alltid på tills vi har den färdiga produkten.”

SOUL GOOD

ett observeran­de perspektiv. Folk vill bli kända, så är det bara, säger han.

– Titta bara på oss. Vi sitter ju här och gör den här intervjun. Självklart vill vi också bli kända.

Debutalbum­et Superorgan­ism släpps den 2 mars.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? UDDA GÄNG. ”Man måste vara ganska konstig för att klara av att vara i ett band med åtta personer”, säger Superorgan­ism-medlemmen Soul Good (längst upp till vänster).
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT UDDA GÄNG. ”Man måste vara ganska konstig för att klara av att vara i ett band med åtta personer”, säger Superorgan­ism-medlemmen Soul Good (längst upp till vänster).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden