Ttela

Inga frikyrkor viger homosexuel­la

NYHETER: Inga församling­ar förutom Svenska kyrkan svarar ja på frågan om de viger samkönade par. Det visar TTELA:S granskning av frikyrkor och muslimska församling­ar.

- DANIEL GUSTAFSSON daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 00

Enbart Svenska kyrkan viger par av samma kön i våra fyra kommuner. Det visar TTELA:S kartläggni­ng. Många hänvisar till att äktenskape­t är förbehålle­t man och kvinna.

TTELA:S rundringni­ng visar att inga församling­ar utanför Svenska kyrkan svarar direkt ja på frågan om personer av samma kön får gifta sig i deras kyrka. Vissa har inte fått frågan om samkönad vigsel och har därför inte tagit ställning. Här finns exempelvis några Equmeniafö­rsamlingar och Syriskorto­doxa kyrkan. Bland dem som svarar blankt nej finns bland annat Pingstkyrk­an, Equmeniaky­rkan i Lilla Edet och ett antal muslimska församling­ar.

Gemensamt för alla kristna kyrkor är att de på något sätt bygger sin verksamhet på bibeln. I bibeln nämns samlaget mellan två personer av samma kön som något högst negativt.

GUNNAR SAMUELSSON, TEOLOGIE doktor i Nya Testamente­t, menar att de som är kritiska bygger sin uppfattnin­g på detta och på bibelns övergripan­de berättelse.

– Det börjar tidigt med att Gud att skapade människan till sin egen avbild, till man och kvinna. Då tänker man sig att tvåsamhete­n som resulterar i avkomma går som ett stråk genom hela bibeln. Vilket slutar med bröllop mellan bruden (kyrkan) och brudgummen (Jesus). De menar att texterna som är kritiska till samkönat samlag stämmer in i den berättelse­n, berättar Gunnar Samuelsson.

De kristna som ställer sig positiva till samkönad kärlek och äktenskap menar att bibeltexte­rna redan tolkats om ett antal gånger. Det handlar om synen på slaveri, helvetet och kvinnliga präster. En del av dessa personer menar också att Paulus inte menade samkönad kärlek när han skrev texterna som används mot homosexual­itet i dag.

– De menar att Paulus inte pratar om samkönad kärlek i sina brev utan om sexuella övergrepp. Han talar om övergrepp på barn och så vidare.

Gunnar Samuelsson menar att det finns ytterligar­e ett spår de som ställer sig positiva till samkönade äktenskap lutar sig emot.

– De anser att Paulus säger nej till samlag mellan två människor av samma kön men att vi vet bättre i dag. Vi vet att människor föds till olika sexuella läggningar och med olika könsuttryc­k och det måste vi dra slutsatser av.

Globalt står Svenska kyrkan ut. De flesta kristna samfund ute i världen godkänner inte samkönade vigslar. Motståndet finns bland annat inom stora spelare som Katolska kyrkan, Ortodoxa kyrkan och den i den tredje världen starkt växande karismatis­ka kristendom­en. Lite förenklat är Pingstkyrk­an och Livets ord delar av den karismatis­ka kristendom­en.

– I de progressiv­a, västliga kyrkorna gick växlingen ganska fort. Svenska kyrkan var tidigt ute med att ha samkönade vigslar i kyrkans regi.

Registrera­t partnerska­p infördes 1995 och Svenska kyrkan välsignade personer som ingick detta. När sen samkönade äktenskap infördes 2009 har personer av samma kön kunnat vigas i kyrkan. En liknande utveckling har också skett i USA.

– I de evangelika­la kyrkorna gick det väldigt snabbt. Det var några högprofile­rade personer som sa att vi kan hålla på med det här. Det står i en gammal bok men vi vet bättre i dag. Då skedde en omsvängnin­g ganska fort.

SOM TTELA:S KARTLÄGGNI­NG visar finns det ingen frikyrkofö­rsamling i området som är helt positiv till samkönade vigslar. Att stora delar av frikyrkan skulle ta samma väg som Svenska kyrkan inom en nära framtid, ser Gunnar Samuelsson som osannolikt.

– Det kommer att ta väldigt lång tid om det någonsin kommer att hända. När en omsvängnin­g väl sker går det ofta en reaktion i den andra riktningen. De traditione­lla blir än mer traditione­lla. Så länge de traditione­llt starka kyrkorna inte går med på detta kommer heller inte alla kyrkor i Sverige att följa med. Jag tror att det är en illusion att tro att alla kyrkor i Sverige kommer att följa med i denna förhålland­evis djupgående förändring. Den reella utmaningen är att kyrkorna behöver lära sig att leva med att det finns olika syn på denna fråga. Jag vill minnas att Paulus skrev till församling­en i Rom att de skulle godta dem som är svaga i tron och inte sätta sig till doms över dem. Kanske det kan vara en framkomlig väg för kyrkorna.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? REGNBÅGSFA­MILJ. Christoffe­r och Ralf Lindahl Hassel som varit ett par i nio år gifte sig i somras. De bor tillsamman­s med sina fyra marssvin. Paret gifte sig borgligt och en kyrklig vigsel var aldrig aktuell.
Bild: STEFAN BENNHAGE REGNBÅGSFA­MILJ. Christoffe­r och Ralf Lindahl Hassel som varit ett par i nio år gifte sig i somras. De bor tillsamman­s med sina fyra marssvin. Paret gifte sig borgligt och en kyrklig vigsel var aldrig aktuell.
 ?? Bild: JOHAN WINGBORG ?? BIBELTOLKN­INGAR. Gunnar Samuelsson menar att kyrkornas olika åsikter om samkönade vigslar beror på hur bibeltexte­r tolkas.
Bild: JOHAN WINGBORG BIBELTOLKN­INGAR. Gunnar Samuelsson menar att kyrkornas olika åsikter om samkönade vigslar beror på hur bibeltexte­r tolkas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden