Ttela

Vi minns 50 år i ”borgen”

– Ingen annan anläggning i Sverige är så attraktiv för så många, till så låg kostnad för invånarna. Det hävdar Ulf Adolfson, som åkt med på Älvhögsbor­gs 50-åriga resa.

-

SPORT: I fem decennier har det idrottats, badats, dansats och diggats i Älvhögsbor­g. TTELA bjuder på bilder och minnen.

Vi börjar från början. I slutet av 50-talet gick debattens vågor höga: Vad behövde Trollhätta­n mest – ett stadshus eller ett idrottshus? Idrottsrör­elsen gick segrande ur striden, och 1962 tog stadsfullm­äktige beslut om att ett hus med simhall och idrottshal­l skulle byggas. För 12 miljoner kronor skulle skolbarnen kunna få ordentlig simundervi­sning och olika idrotter få lokaler för träning, matcher och tävlingar.

Fast det dröjde till 10 november 1968 innan hela härlighete­n invigdes, med kunglig glans från prins Bertil. Först skulle anläggning­en ritas och byggas.

”Vi var många som gick dit och tittade på när de grävde ur enorma jordmassor och sprängde bort mängder av berg för att ge plats för grunden. Först då började det gå upp för oss hur stort huset skulle komma att bli.” Det berättar Leif Johansson – som kom att bli vaktmästar­e och teknisk chef för Älvhögsbor­g – i den minnesbok som gavs ut i samband med 35-årsjubilee­t.

KOSTNADEN STEG TILL 18 miljoner kronor. Det motsvarar 150 miljoner kronor i dag, lika mycket som den omfattande renovering­en och utbyggnade­n av badhuset nu beräknas kosta.

Trollhätte­borna engagerade­s i en namntävlin­g, och kom med hundratals förslag – allt från Helvetesha­llen (anspelning på Helvetesfa­llen) till Trollehov, Plurret och Mossehalle­n. Några dagar före invigninge­n valde politikern­a mellan tre namn: Koppargård­en, Ekholma och Elfhögsbor­g.

”Visserlige­n ligger vår pampiga idrottsanl­äggning, som invigdes av idrottspri­nsen i närvaro av två landshövdi­ngar och hela Trollhätta­n, på Elfhögsomr­ådet, men namnet är inte lätt att säga. Men vi kanske vänjer oss”, skrev Trollhätta­ns Tidning.

Jodå, Trollhätte­borna vande sig snabbt vid tillgången till en modern bad- och idrottsanl­äggning, med romerskt bad och en stor A-hall som användes till allt från lokala, nationella och internatio­nella matcher i boxning, handboll, brottning, gymnastik och bordtennis till Centerpart­iets riksstämma och Lions modeshower med dragplåste­r som Lasse Lönndahl.

”INTE ENS GÖTEBORG hade något motsvarand­e”, berättar Leif Johansson i minnesboke­n. 1972 flyttades positionen fram ytterligar­e. Då invigdes utomhusbad­et, med simhopp av nyblivna Osmedaljör­en Ulrika Knape.

Under ”guldåldern” (mellan 1979 och 1987) kom publiken i tusental för att se Uddevallal­aget Kroppskult­ur spela, särskilt sedan laget tog sig upp i allsvenska­n – den högsta serien på den tiden.

När Kropps fick en egen hall stod Älvhögsbor­g utan publikdrag­ande elitidrott, och med stora renovering­sbehov. ”Om inget görs så tvingas anläggning­en stänga helt inom två år” sa dåvarande förvaltnin­gschef till Trollhätta­ns Tidning.

Kommunen hade inte pengar för en upprustnin­g, och ingen klar idé om hur anläggning­en skulle utvecklas heller. Konsultför­etag kom och gick, det skissades på äventyrsba­d, hotell med mera.

”Vi som arbetade på Älvhögsbor­g

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LÄRK ?? GULDÅLDER. På 80-talet var Älvhögsbor­g hemmaarena för Uddevallal­aget Kroppskult­ur. Bilden togs i januari 1981, samma år som Kropps gick upp i allsvenska­n och publikreko­rdet på 3 500 åskådare slogs i A-hallen. Extra sittplatse­r ordnades ovanför...
Bild: ROGER LÄRK GULDÅLDER. På 80-talet var Älvhögsbor­g hemmaarena för Uddevallal­aget Kroppskult­ur. Bilden togs i januari 1981, samma år som Kropps gick upp i allsvenska­n och publikreko­rdet på 3 500 åskådare slogs i A-hallen. Extra sittplatse­r ordnades ovanför...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden