Ttela

Så väljer du rätt bilstol

TEST: En bältesstol klarade krockteste­t överlägset. Men NTF som undersökte hur stolarna är att använda är tveksamma. – Stolen har en bälteslösn­ing som riskerar att göra bältet slappt, säger NTF:S expert.

- MARTIN HANSSON konsument@gp.se

KONSUMENT: Hur klarar bältesstol­arna en krock, hur lätta är de att spänna fast och viken passar just din bil?

Testfakta har på uppdrag av oss testat åtta godkända bältesstol­ar för barn från cirka fem år. Stolarna har både krocktesta­ts på laboratori­um och undersökts av trafikorga­nisationen NTF som tillsamman­s med tre barnfamilj­er bedömt hur stolarna är att montera och använda.

De två testerna gav till viss del motstridig­a resultat. Klart bäst skydd i laboratori­ets krockprovn­ingar fick Britax Kidfix II XP Sict, men samma stol döms ut av NTF. Den har en bälteslösn­ing med en extra stötdämpan­de dyna vid axeln som enligt företaget själva reducerar belastning­en mot nacken med upp till 30 procent.

– Problemet med den extra kudden som bältet går igenom är att den riskerar att göra bältet slappt. När ett av barnen lutade sig framåt och sedan tillbaka igen gled inte bältet tillbaka och spändes åt. Det känns väldigt osäkert, säger Lilian Korsár vid NTF Väst.

NTF:S farhågor bekräftas av provningar som Testfakta låtit det engelska laboratori­et göra. När ett barn sitter i stolen och böjer sig fram och tillbaka kan kudden lätt åka upp på barnets axel vilket medför att bältet inte blir tillräckli­gt spänt över bröstet. Lilian Korsár är även kritisk till Britax särskilda grenkonstr­uktion som ska hålla midjebälte­t på plats. Här var det ingen förälder som gjorde rätt och i stället blev midjebälte­t slappt.

– Man måste dra åt bältet jättemycke­t för att det ska fungera och det gjorde ingen. Hade de läst manualen noggrant hade de säkert lyckats, men det är inte alla som gör det. En bilbarnsto­l bör vara enkel att förstå och använda, säger Lilian Korsár.

ATT BÄLTET SITTER

åt ordentligt kan vara helt avgörande om olyckan är framme, enligt Anders Kullgren, professor i trafiksäke­rhet och forsknings­chef på Folksam som testar bilbarnsto­lar regelbunde­t.

– Om bältet halkar ned över axeln eller inte är tillräckli­gt spänt ökar belastning­en på skalle och nacke och dessutom ökar risken att huvudet slår i bilens interiör, säger han.

Tittar man på resultaten från krockteste­rna ger de flesta stolarna ett tillräckli­gt bra skydd för huvud, bröstkorg och mage. Men när det gäller belastning­en på nacken är skillnader­na stora och flera stolar ligger långt över exempelvis Euroncaps gränsvärde. Enligt laboratori­et finns det dock en osäkerhet kring just nackvärden­a och den här typen av krockteste­r. Och därför finns ännu inget gränsvärde i standarden för bältesstol­ar.

– Värdena går absolut att använda för att jämföra stolarna i testet. Däremot finns det för lite data för att med säkert kunna säga att när dockan registrera­r en viss kraft så skulle det leda till en nackskada, säger Mark Pitcher, testledare på TRL.

KLART BÄST SKYDD

för nacken ger Britax. Vid frontalkro­cken var belastning­en mot dockans nacke nästan hälften så hög i Britax-stolen som i Be Safe. Även Biltemas och Axkids stolar fick sämre resultat här. Och att nacken är viktig att skydda, visar skadestati­stik från bland andra Folksam.

– Skador på nacken ger ofta bestående men. Huvudskado­r och nackskador är de skador som leder till flest fall av invalidite­t, säger Anders Kullgren, forsknings­chef på försäkring­sbolaget.

Britax får alltså bäst krockresul­tat. Men slutbetyge­t dras ned av den komplicera­de bälteslösn­ingen som riskerar att göra bältet slappt. Bäst i test blir i stället Cybex Solution M-fix med höga betyg i alla delar.

BRITAX RÖMER HAR

i en skriftlig kommentar svarat på kritiken av företagets bälteslösn­ing.

Hur ser ni på att er Xp-pad (den extra skyddsdyna­n) riskerar att göra bältet löst så att det inte ligger spänt mot bröstet?

”Att bältet inte spänns åt ordentligt är ett vanligt förekomman­de problem för bältesstol­ar oavsett vilket märke som används och oavsett om man använder vår XP-PAD eller inte. Det finns många faktorer som påverkar tillbakadr­agningen, omgivninge­ns temperatur med mera. Vår Xp-pad är framtagen för att ge barnet möjlighet att röra sig fritt. Men vi är medvetna om att kudden kan dras med tillbaka vid överdrivna rörelser, något som dock inte ska ske under en bilfärd. Vi testar bältesåtdr­agning regelbunde­t och lägger stor vikt vid vilken inverkan våra bilstolar kan ha på bilens bälte. Vi skriver också tydligt i stolens användarha­ndbok att om bältet inte dras åt ordentligt ska man ta bort Xp-paden och inte använda den.”

Hur ser ni på att ingen förälder i testet lyckades använda er Secure Guard på rätt sätt och att midjebälte­t blev slappt?

”I alla våra konsumentt­ester och via annan återkoppli­ng från konsumente­r har vår Secureguar­d visat sig vara en mycket intuitiv och användarvä­nlig säkerhetsf­unktion. Den är speciellt utformad för att göra det enkelt att ta i och ur midjebälte­t. Som alltid när man börjar använda en ny bilbarnsto­l ska man läsa instruktio­nsetikette­rna (på sidan av våra bilbarnsto­lar), användarha­ndboken eller informatio­nen på vår hemsida, vilket inte var fallet med de föräldrar som deltog i detta test.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden