Ttela

LADDAR FÖR OSCARSGALA­N

- JONAS MYRHOLM jonas.myrholm@ttela.se LOS ANGELES, USA

Oscarsgala­n närmar sig, och därmed också svaret på frågan om det blir någon statyett för Ruben Östlund och hans ”The square”. – Det skulle vara som att ta hem en Grand slam, säger Film i Västs vd Mikael Fellenius, som är på plats i Los Angeles för den stora begivenhet­en.

Förutom Fellenius består samproduce­nten Film i Västs delegation också av kommunikat­ören Ulrika Grönérus, och när TTELA upprättar kontakt med duon medelst telefon är det frukostdag­s i Los Angeles.

– Det blir mycket möten och studiebesö­k under de här dagarna. Vi är här för att marknadsfö­ra svensk film, Film i Väst och Västra Götalandsr­egionen. Att ”The square” är med här kan bidra till väldigt bra saker i och med att svensk film syns ute i världen, säger Ulrika Grönérus.

– Själva händelsen är otroligt speciell och liknar inget annat inom film när det gäller uppmärksam­heten. Och på söndag kan vi få bevittna en svensk filmhistor­isk händelse. Att vara med i sådana här sammanhang är en uttalad målsättnin­g för Film i Väst, säger Mikael Fellenius och fortsätter:

– Egentligen är det svårt att mäta, men detta betyder otroligt mycket för vårt renommé som samproduce­nt.

RUBEN ÖSTLUNDS RESA med ”The square” är en ren framgångss­aga, där filmen efter att ha vunnit Guldpalmen bland annat nominerats till en Golden Globe och det brittiska filmpriset Bafta.

Därtill visningar på en rad festivaler och hyllningar från både publik och kritiker.

– Det skulle vara som att ta hem en Grand slam om filmen även vinner en Oscarsstat­yett. Jag både hoppas och tror det, filmen har goda odds. Men i vilket fall som helst – en nominering är en vinst i sig, säger Mikael Fellenius. Ulrika Grönérus: – Här har det pratats väldigt gott om filmen och känslan är att chanserna är mycket goda. Det är både spännande och nervöst.

Oscarsgala­n äger även i år rum i Dolby Theatre på Hollywood Boulevard, med Jimmy Kimmel som värd för andra året i rad.

FILM I VÄSTS utsända kommer att följa händelseut­vecklingen från en position tvärs över gatan, på anrika Hollywood Roosevelt Hotel där för övrigt den allra första Oscarsgala­n hölls 1929.

Där kommer Film i Väst nu tillsamman­s med Handelskam­maren och svenska konsulatet att ordna något man kallar ”Swedish viewing event”.

– Det är ett event med 200 specialinb­judna gäster och vi kommer att följa galan på storbildss­kärm.

Övriga nominerade filmer i kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film är ”Om kropp och själ” från Ungern, ”En fantastisk kvinna” från Chile, ”Saknaden” från Ryssland och ”Förolämpni­ngen” från Libanon.

 ?? Bild: ULRIKA GRÖNÉRUS ?? TILLSAMMAN­S. Häromdagen anordnades en pressträff för ”The square”, där Film i Västs vd Mikael Fellenius (till vänster) närvarande tillsamman­s med regissören Ruben Östlund, skådespela­ren Annica Liljeblad, Svenska Filminstit­utets vd Anna Serner och...
Bild: ULRIKA GRÖNÉRUS TILLSAMMAN­S. Häromdagen anordnades en pressträff för ”The square”, där Film i Västs vd Mikael Fellenius (till vänster) närvarande tillsamman­s med regissören Ruben Östlund, skådespela­ren Annica Liljeblad, Svenska Filminstit­utets vd Anna Serner och...
 ?? Bild: MIKAEL FELLENIUS ?? FILMSNACK. Film i Västs Ulrika Grönérus, Ruben Östlund, Erik Hemmendorf­f och Annica Liljeblad.
Bild: MIKAEL FELLENIUS FILMSNACK. Film i Västs Ulrika Grönérus, Ruben Östlund, Erik Hemmendorf­f och Annica Liljeblad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden