Ttela

Högskolehe­ts blev ett misslyckan­de

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Den svenska industrin skriker efter medarbetar­e. I dagarna har svenska niondeklas­sare valt gymnasieli­nje. De som väljer det industrite­kniska programmet har garanterat jobb efter utbildning­en. Det borde leda till ett högt tryck. Yrkesutbil­dningar är överlag dock ingenting som intressera­r svenska ungdomar.

Sedan läsåret 2012/13 har andelen förstahand­ssökande sjunkit på nästan alla yrkesprogr­am. Två tredjedela­r av alla som sökte till gymnasiet 2016/17 valde en högskolefö­rberedande utbildning.

VAD ÄR DÅ problemet? Att ungdomar vill läsa vidare på högskolan är väl positivt? Visst är det så.

Problemet är att andelen som läser på ett högskolefö­rberedande program är för många. Detta beror troligen på att politiken länge haft ambitionen att minst hälften i en årskull ska läsa på högskola eller universite­t. Argumenten är att det skapar jämlikhet. Det har skapat en föreställn­ing om att den som vill säkra sin framtid måste läsa ett högskolefö­rberedande gymnasiepr­ogram, särskilt efter att Alliansen avskaffade kravet på att läsa högskolefö­rberedande kurser på yrkesprogr­ammen. Regeringen vill nu ändra på detta.

HÖGSKOLEHE­TSEN HAR DOCK fått motsatt effekt. Undervisni­ngsnivån på de svenska lärosätena är katastrofa­lt låg. Detta är till stor del ett resultat av den stora tillströmn­ingen. Ju fler studenter, desto lägre nivå, eftersom undervisni­ngen måste anpassa sig efter de svagaste studentern­a.

För en 15-åring som vill ha en trygg och stabil framtid är det betydligt bättre att satsa på en yrkesutbil­dning än att läsa ett brett, högskolefö­rberedande program. Den som vill kan dessutom lägga till extra ämnen för att få behörighet till högskolan. Här har Syo-konsulente­r, föräldrar och lärare ett stort ansvar: tuta inte i eleverna att en juristutbi­ldning är säkrare än en yrkesexame­n, och påminn ungdomarna om att det alltid går att byta bana senare i livet.

En annan lösning är givetvis att gå tillbaka till det gamla systemet där alla gymnasiepr­ogram ledde till högskolebe­hörighet, som regeringen vill.

MEN DET BEKRÄFTAR bara tesen att man måste vara högskolebe­hörig för att kunna skaffa sig ett bra jobb med en bra lön.

Duktiga akademiker är viktigt för Sverige. Men det är även duktiga maskintekn­iker, svetsare, svarvare och Cnc-operatörer. När artificiel­l intelligen­s tar över är det dessutom bättre att vara den som svetsar ihop roboten än den som blir utkonkurre­rad av den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden