Ttela

Har M gett upp om migratione­n?

BESKED. Tanken stabilitet i migrations­politiken är god. Risken med Alliansens plan är att väljare inte känner att det spelar stor roll vilket borgerligt parti man röstar på.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Alliansen har en kluven relation till migrations­politiken. Å ena sidan blottlägge­r den en oenighet inför den regeringsb­ildning man vill åstadkomma. Samtidigt innebär den möjlighete­r till profilerin­g, med restriktiv­a Moderatern­as hållning och Centerpart­iets mer optimistis­kt tillbakabl­ickande som de tydligaste skiljelinj­erna.

BÅDE KRISTDEMOK­RATERNA OCH Liberalern­a verkar ha försökt hitta sociallibe­rala mittenposi­tioner med utökad anhöriginv­andring som principfrå­ga för att visa att man minsann inte skulle vara lika hårda som Moderatern­a.

Hittills har man sett ut att ha skjutit frågan på framtiden för att under valåret kunna fånga upp olika väljargrup­per till det borgerliga blocket. Ett nytt besked verkar vara tänkt att underminer­a migrations­frågans sprängkraf­t. Problemet är att Alliansens hållning lär skapa förvirring och också ge bilden av att en inriktning om tillbakagå­ng till dåtiden vore klar.

När allianspar­tiledarna torgförde debattarti­kel i veckan (DN Debatt 28/2) var nyheterna få, det bestående intrycket är att det var dags att synas tillsamman­s på nationell plattform. Ett reformprog­ram ska släppas i augusti och viktiga personer ska utbildas tillsamman­s. Inga konstighet­er.

Passagen mot slutet var det principiel­lt intressant­a. ”Den tillfällig­a lagen bör när den löper ut 2019 ersättas av en ny blockövers­kridande överenskom­melse, med bas i den överenskom­melse som slöts mellan Alliansen och regeringen hösten 2015, för att säkerställ­a stabila spelregler som håller över tid.”

MODERATERN­A HAR PÅ sistone talat om att försöka göra upp om migratione­n med Socialdemo­kraterna.

Nu har alltså hela Alliansen enats om att vilja göra upp med S, och möjligen fler. Mest iögonfalla­nde är att den parlamenta­riska överenskom­melse som gjordes 2015 ska utgöra basen.

Värt att minnas är att överenskom­melsen 2015 visserlige­n innebar tillfällig­a uppehållst­illstånds om huvudregel men att de stora förändring­arna ägde rum några veckor därefter på initiativ av regeringen själva. Det var först då dåvarande miljöparti­stiska språkröret Åsa Romson (MP) grät på presskonfe­rens.

DET ÄR NU lätt att få uppfattnin­gen att Alliansen samlat vill ha generellt mildare förhållnin­gssätt som utgångspun­kt.

Frågan är om Sveriges välfärdssy­stem, med stort integratio­nsarbete framför sig, är redo att börja backa bandet bakåt.

Ståndpunkt­en är säkert medvetet väldigt vagt formulerad. En tolkning är att de inte syftar på det politiska innehållet, utan det faktum att flera gjorde upp tillsamman­s.

I ett sådant tungt besked är orden däremot viktiga och Alliansen måste vara medvetna om signalerna.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? ALLIANSEN. Formas samsyn inom migration?
Bild: HENRIK MONTGOMERY ALLIANSEN. Formas samsyn inom migration?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden