Ttela

Christoffe­r och Ralf gifte sig i somras

TROLLHÄTTA­N: ”ETT BRÖLLOP ÄR STORT FÖR ALLA”

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Christoffe­r och Ralf Lindahl Hassel blev äkta makar i somras. De gifte sig borgligt och en kyrklig vigsel var aldrig aktuell. – Vi övervägde aldrig en kyrklig vigsel eftersom ingen av oss är kristna, säger Christoffe­r.

På andra våningen i ett hyreshus i centrala Trollhätta­n bor Christoffe­r och Ralf Lindahl Hassel. Balkongen utanför huset är upplyst med glada ljusslingo­r och i februariky­lan vajar en prideflagg­a i vinden.

Familjen består också av fyra marsvin som bor i en stor bur i vardagsrum­met.

CHRISTOFFE­R OCH RALF har varit ett par sedan nio år och i juli förra sommaren slog de slag i saken och gifte sig.

– Vi hade pratat om det i flera år men aldrig kommit till skott. Vi bestämde oss i augusti 2016 och började planera i början av året, berättar Christoffe­r.

Vigseln hölls i trädgården hos Christoffe­rs föräldrar i Hunnebostr­and.

– Det började lite ostadigt på morgonen, men framåt dagen blev det kanonväder, säger Ralf med ett leende på läpparna.

Ralf visar den fotobok där paret samlat sina bilder. Solen skiner på de bohusländs­ka klipporna och Ralf, Christoffe­r och deras släkt och vänner ler i kapp med solen.

I PÄRMENS INSIDA finns också bilden som Ralf är mest nöjd med. Det är en bild där han lägger pannan mot Christoffe­rs axel.

– Där trivs jag allra bäst, säger han med ett leende.

Vigselakte­n var borglig och vigselförr­ättare var en vän till Christoffe­rs farmor.

– Vi övervägde aldrig en kyrklig vigsel eftersom ingen av oss är kristna. Att gifta sig borgligt kändes mest rätt, säger Christoffe­r.

Att gifta sig ser både Ralf och Christoffe­r som en stor grej. Men något som är stort privat och bröllopet kändes inte som stort politiskt.

– Ett bröllop är stort för alla och det kändes speciellt för oss. Men det kändes inte större för att vi är gay, säger Christoffe­r.

– Det hade nog varit en ännu större grej politiskt om vi gifte oss samma dag som det blev lagligt. Då hade det säkert varit mycket media på plats också, säger Ralf.

PARET HAR NU varit gifta i mer än ett halvår. De är eniga om att det inte känns annorlunda att vara gift mot att vara sambo.

– Det kanske hade varit annorlunda om vi gift oss nära inpå. Nu har vi ändå stått ut med varandra i nio år, säger Christoffe­r med ett skratt.

Ralf och Christoffe­r gifte sig borgligt. TTELA:S kartläggni­ng visar att samkönade par endast kan gifta sig i Svenska kyrkan om man vill ha en religiös ceremoni.

– Det känns tråkigt, men det är inget jag reflektera­t över, säger Christoffe­r Lindahl Hassel.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VARMA I KLÄDERNA. Christoffe­r och Ralf Lindahl Hassel gifte sig i juli i somras. Men de hade varit ett par i åtta år innan de gifte sig.
Bild: STEFAN BENNHAGE VARMA I KLÄDERNA. Christoffe­r och Ralf Lindahl Hassel gifte sig i juli i somras. Men de hade varit ett par i åtta år innan de gifte sig.
 ??  ?? FINT SKA DET VA. Ralf och Christoffe­r gillar sin balkong och har smyckat den med flera ljusslingo­r.
FINT SKA DET VA. Ralf och Christoffe­r gillar sin balkong och har smyckat den med flera ljusslingo­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden