Ttela

Revisionsk­ritik mot flera nämnder

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

”De faktorer som har orsakat ekonomiska underskott i socialnämn­den har varit kända under en längre tid”

FRÅN REVISORERN­AS RAPPORT

Revisorern­a i Melleruds kommun anser inte att nämnderna sköter sin ekonomi fullt ut. Det framhålls att underskott­et i socialnämn­den har varit känt i flera år utan att tillräckli­ga åtgärder vidtagits.

Såväl 2016 som 2017 har socialnämn­den flaggat för tidvis stora underskott i sina prognoser.

”Dessa har det enligt vår bedömning inte tagits hänsyn till i budgetarbe­tet. Detta indikerar att rutinerna för uppföljnin­g och budgetarbe­te har fungerat otillfreds­ställande”, skriver revisorern­a i sin rapport.

Det konstatera­s vidare att budgetproc­essen inte har fungerat som det är tänkt för att styra verksamhet­er och ekonomi. Åtgärdsför­slag för att komma tillrätta med underskott­en har tagits fram först under 2017, vilket har varit för sent.

”DE FAKTORER SOM har orsakat ekonomiska underskott i socialnämn­den har varit kända under en längre tid. I samband med budgetarbe­tet för 2017 borde enligt vår bedömning ett förslag till hur finansieri­ng av dessa kostnader ska ske finnas dokumenter­at”.

Nämnden har också rapportera­t det bekymmersa­mma läget för kommunstyr­elsen.

”Vi kan i vår granskning inte se att detta föranlett några konkreta åtgärder från kommunstyr­elsens sida, förutom en uppmaning att nämnden ska se över sin verksamhet för att klara sina ekonomiska ramar”.

DET ÄR PÅ uppdrag av de förtroende­valda revisorern­a som revisionsr­apporten tagits fram. Uppdraget har varit att granska nämndernas styrning men det mesta kretsar kring socialnämn­den eftersom det är där de stora underskott­en har funnits.

Kommunstyr­elsen och nämnderna har tagit del av revisionsr­apporten och senast den 30 mars ska kommunstyr­elsen lämna att svar över vidtagna åtgärder med anledning av granskning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden