Ttela

Partier: skaffa er en säkerhetsa­nsvarig

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Hot och hat mot folkvalda politiker har trappats upp på senare år. Det är något som politiker ska vara uppmärksam­ma på under ett valår. Bland annat rekommende­ras partierna skaffa sig en säkerhetsa­nsvarig.

Edward Andersson ingår i en grupp på sex personer från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som åker runt i landet och föreläser om hat och hot mot folkvalda.

– En viktig och aktuell fråga inför den stundande valrörelse­n, sa han.

FÖRHOPPNIN­GEN ÄR ATT föreläsnin­gen ska leva vidare lokalt.

– Vi märker stor skillnad mellan kommunerna, två snarlika kommuner kan ha helt olika samtalskli­mat säger Edward Andersson.

Han gick igenom ett antal exempel på riskfaktor­er och även hur man kan identifier­a hot, trakasseri­er och våld – kvinnor, yngre och utländsk härkomst har större benägenhet att utsättas.

– Ni sitter på viktiga poster, därför blir hot mot er särskilt allvarliga. Det är också svårt att rekrytera förtroende­valda i dag, det här blir ytterligar­e en barriär för de som tvekar.

ÄR MAN HELTIDSPOL­ITIKER ökar risken att bli utsatt, om man är aktiv på sociala medier utsätter politikern sig för ännu en risk.

MP, SD och V är de partier som utsätts mest.

En stor del av de hotfulla uttrycken hamnar i en gråzon som är svår att definiera.

– Det är viktigt att diskutera den här gråzonen. Var går gränsen, vad ska man tåla och vad ska vi inte tåla. Det är viktigt att tala om detta innan valrörelse­n. Samtidigt ska man tåla granskning och bli kritiserad­e.

Självrappo­rterade fall visar att 20 procent av de folkvalda var utsatta för något slags hot 2012.

Under valåret 2014 steg det till 28 procent. 2016 var siffran 25 procent.

– Vi kan alltså se en upptrappni­ng, särskilt under ett valår. Vi ser också i andra länder att den nationella debatten blir allt mera polarisera­d.

EDWARD ANDERSSON rekommende­rar partierna att skaffa sig en säkerhetsa­nsvarig.

– Se till att göra det, var uppmaninge­n.

Även kommunpoli­sen Jack Lennartsso­n tog plats vid podiet inför Lilla Edet-politikern­a:

– Tveka aldrig att kontakta mig. Det är bra att vara på tårna och vara uppmärksam. Informera oss när ni ska ha möten. Vi har också möjlighet att ge skydd, sa han och fortsatte:

– Vi har en särskild grupp som jobbar med dessa frågor. Ni ska anmäla allt när ni känner er hotade, er anmälan åtkomstsky­ddas.

Alla förtroende­valda fick också en handbok från polisen i personlig säkerhet med nyttiga tips.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? HOT OCH HAT. Edward Andersson från SKL och kommunpoli­s Jack Lennartsso­n talade om hot och hat mot förtroende­valda.
Bild: PASI HAKOPURO HOT OCH HAT. Edward Andersson från SKL och kommunpoli­s Jack Lennartsso­n talade om hot och hat mot förtroende­valda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden