Ttela

Fakta: Sju tips för dig som ska välja bilstol

- Källa: NTF

1. Alla stolar passar inte alla bilar! Prova så att stolen passar i just din bil – sittkudden får inte vara för bred så att den täcker bälteslåse­t. Ryggskenan skall följa bilens ryggstöd så nära som möjligt.

2. Större stol är inte nödvändigt­vis säkrare. Tvärtom är det bra att ryggskenan är nätt, då påverkar den barnet mindre vid en krock. Det blir också lättare att sitta jämte i baksätet.

3. Kolla så att stolen räcker till i höjdled – att både nackstöd och bältesföra­re går att höja tillräckli­gt. Bältet skall ha en så rak bana som möjligt, från fästet i bilen, över barnets kropp till låset.

4. Vissa stolar är delbara så att det går att använda själva kudden separat när ryggskenan blivit för kort. Det gör stolen mer flexibel.

5. Läs bruksmanua­len! Det hjälper inte att stolen är säker om den inte är rätt installera­d. Kolla att stolens reglage är enkla att komma åt så att det är lätt att justera dem.

6. Det är viktigt att alltid efterdra bilbältet så att de är sträckt-. Ett bilbälte med slack ger betydligt sämre skydd än ett välspänt bälte.

7. Kom ihåg att alltid ha stolen bältad om den inte är monterad med isofix. En tom stol kan få fart vid en krock och riskerar skada både passagerar­e och förare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden