Ttela

Ola Åstrand i två

KONST: ”JAG KOMMER FRÅN DET ANALOGA OCH BÖRJAR KÄNNA MIG GAMMAL”

-

Manlighet och modern livsstil. Det undersöker konstnären Ola Åstrand i sina båda utställnin­gar.

Ola Åstrand ser sig själv som en kontemporä­r och samhällskr­itisk popkonstnä­r, som likt Andy Warhol gör konstverk av vardagliga saker och uttryck. I helgen ställer han ut sina verk i såväl konsthalle­n i Vänersborg som i konsthalle­n i Trollhätta­n.

I Vänersborg ställer han ut nya verk. En utställnin­g Ola Åstrand valt att kalla: ”Tillsamman­s öppnar vi samhällets ångesthål”.

– SAMTIDEN ÄR på drift, vi har släppt fördämning­en och bara driver. Först hade jag tänkt att kalla utställnin­gen ”På drift”, men Marianne Lindberg de Geer hann före, säger Ola Åstrand.

I Trollhätta­ns konsthall ställs äldre verk ut och vissa av verken gjorde konstnären redan på 80talet. Utställnin­gen kallas ”Male hysteria”, men trots att verken har flera år på nacken vill inte konstnären se det som en utställnin­g som tittar i backspegel­n.

– Jag har tagit ett grepp på min relation till min manlighet. Genom verken har jag lärt känna mig själv. Det har varit jobbigt, jag hade ett högt tryck i mig när jag växte upp. När jag har blivit äldre har jag kunnat distansera mig. Därför är det tacksamt att arbeta med de gamla verken.

De båda utställnin­garna har vernissage i dag och de båda konsthalla­rna gör det till ett gemensamt event som de kallar ”Vernissage­lördag”. Allt börjar i Trollhätta­ns konsthall där Anders Hagström från Göteborgs konsthall invignings­talar. Sen finns det möjlighet att åka buss till vernissage­n i Vänersborg­s konsthall. Som en del i invigninge­n spelar Hollow Ship och Thomas E. Frank från ”Den stora vilan”.

– Det känns lyxigt att jobba med två, jag får ju bre ut mig, säger Ola Åström med glimten i ögat.

REPRESENTA­NTER FRÅN DE båda konsthalla­rna är mycket nöjda med samarbetet.

– När vi ligger så nära varandra kan man dra publik på ett annat sätt om man har ett gemensamt upplägg. Jag hoppas vi kan samarbete

 ??  ?? FRÅNVARO. Peter Hagsér i samspråk med Ola Åstrand, de vita skjortorna ska symboliser­a frånvarand­e fäder.
FRÅNVARO. Peter Hagsér i samspråk med Ola Åstrand, de vita skjortorna ska symboliser­a frånvarand­e fäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden