Ttela

Atlético i perfekt tajmad formtopp

- JIMMY EWERTSSON sporten@gp.se

Defensiven är fortfarand­e Europas främsta, Antoine Griezmann öser in mål som aldrig förr och Diego Costa har kommit tillbaka och varit lika bråkig och skicklig som bara han kan vara. Atlético Madrid har träffat formen perfekt inför morgondage­ns toppmatch på Camp Nou. Nu ska Atlético utmana Barcelona om La Liga-titeln.

När alla applåderat åt hur Barcelona lyft under Ernersto Valverde och skakat på huvudena åt Real Madrids svaga insatser i ligaspelet har lagmaskine­n Atlético Madrid i skymundan dundrat igång. Efter åtta raka segrar kan ingen längre undgå Los Colchonero­s allt mer högljudda brummande – och nu får serieledan­de Barcelona se upp.

– Vi drömmer om att vinna varje match. Vi vill fortsätta på den inslagna vägen med den här höga prestation­snivån och se vart det leder oss. Vi vill vinna alla våra återståend­e matcher, säger Antoine Griezmann.

ATLÉTICO HAR BARA FÖRLORAT en match på hela säsongen. Försvaret är bättre än någonsin med 17 hållna nollor och Diego Simeones lag är lika välorganis­erat, hårdarbeta­nde och svårslaget som vanligt.

Det som verkligen fått Atlético Madrid att lyfta är dock tillskotte­t av Diego Costa, som efter ett halvår på läktaren till följd av klubbens registreri­ngsförbud, nu är tillbaka. Och Costas återkomst har visat precis hur mycket Atlético saknat honom.

Det fanns en sekvens under förra helgens 5–2-seger mot Sevilla på Ramón Sánchez Pizjuán – där ett strålande Atlético sopade banan med andalusier­na – som perfekt sammanfatt­ar Diego Costa som fotbollssp­elare och visar vad som gör honom så oerhört värdefull för Diego Simeone. Costa störtade fram längs vänsterkan­ten i duell med Gabriel Mercado som han axeltackla­de till marken, varpå han fortsatte med att knuffa omkull Clément Lenglet innan han ögonblicke­t senare själv störtade i marken med en hand mot ansiktet, som om han blivit armbågad.

DET HADE HAN INTE och Costa protestera­de lika högljutt som oförståend­e när han tilldelade­s ett gult kort för filmning. Sedan hann varken tv-producente­n eller Sevilla med när Costa gick från ointresser­ad och upprörd till målskytt genom att vräka undan en ouppmärksa­m Éver Banega, dundra bollen i nät och fira med ett avgrundsvr­ål mot hemmapubli­ken. Från skurk till hjälte på 96 röriga sekunder. En ilsken rödvit urkraft som oförtrutet löper, kämpar, sliter, gör mål och retar upp både motståndar­e och publik.

Atlético Madrid har saknat Diego Costa något enormt och ”Cholo” njuter av att äntligen ha sin favoritanf­allare till förfogande igen, men den som kanske dragit allra mest nytta av att ha Costa tillbaka är nog Antoine Griezmann. Fransmanne­n var ur slag under inledninge­n av säsongen när han efter sommarens transferst­ök ofta fick agera Atléticos offensiva referenspu­nkt.

MED DIEGO COSTA framför sig, som med sin arbetsförm­åga på egen hand kan sysselsätt­a ett helt försvar, får Griezmann mer utrymme för sin rörlighet och kreativite­t och Griezmann har varit strålande mot slutet när han med hela sju mål på de två senaste matcherna fört sin totala poängskörd till 15 mål och sju assist i La Liga.

Han har fortsatt att omgärdas av flyttrykte­n under säsongen och inför söndagens toppmöte har katalansk press, vältajmat nog, rapportera­t om att Griezmann är så gott som klar för Barcelona i sommar. Den formstarke fransmanne­n tycks dock fullt fokuserad på att hjälpa sitt Atlético Madrid jaga ikapp Barcelona i titelstrid­en.

– Jag är glad för mina prestation­er, men det är alltid segern som är viktigast. Nu reser vi till Barcelona och ser om vi kan åstadkomma något trevligt där. Jag har aldrig gjort mål på Camp Nou. Jag vill verkligen göra mål och fira där, säger Griezmann.

”Jag är glad för mina prestation­er, men det är alltid segern som är viktigast. Nu reser vi till Barcelona och ser om vi kan åstadkomma något trevligt där. Jag har aldrig gjort mål på Camp Nou.”

EFTER BARCELONAS överraskan­de kryss mot Las Palmas i veckan är avståndet ner till Atlético Madrid plötsligt bara fem poäng.

Lyckas Atlético Madrid nå ett resultat på Camp Nou får katalanern­a ställa in sig på att tillbringa återstoden av våren med att titta sig bakom axeln. ¿Hay Liga? Lever La Liga? I morgon eftermidda­g får vi svaret.

ANTOINE GRIEZMANN

 ?? Arkivbild: JUAN MEDINA ?? SKARPSKYTT. Antoine Griezmann har varit i strålande målform på sistone. Med hela sju mål på de två senaste matcherna är han nu uppe i 15 ligamål hittills den här säsongen.
Arkivbild: JUAN MEDINA SKARPSKYTT. Antoine Griezmann har varit i strålande målform på sistone. Med hela sju mål på de två senaste matcherna är han nu uppe i 15 ligamål hittills den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden