Ttela

Feministis­k utrikespol­itik

-

De mänskliga rättighete­rna bygger på allas lika värde oavsett kön, trots detta är inte samhället jämställt. Ännu. Sedan valet 2014 har Sverige sin första feministis­ka regering. Där kämpar Miljöparti­et, som alltid varit och alltid kommer att vara ett feministis­kt parti, för att Sverige alltid ska stå upp för kvinnors rättighete­r. Inte bara på hemmaplan, utan i hela världen.

Som första land i världen bedriver Sverige en feministis­k utrikespol­itik. För oss gröna är det en självklarh­et att mer jämställdh­et ökar individens frihet och driver samhällsut­vecklingen framåt, det gäller såväl i Sverige som utomlands. Därför har vi i regering arbetat för att öka jämställdh­eten både på kort och på lång sikt runt om hela vår jord.

”Som första land i världen bedriver Sverige en feministis­k utrikespol­itik”

NÄR KVINNOR FÅR makt över sin ekonomi ökar deras möjlighete­r till makt över sitt eget liv. Sverige har bidragit till flickors utbildning och kvinnors sysselsätt­ning runt om i världen, för vi vet att det inte bara gynnar den enskilda flickan eller kvinnan, det bygger på välfungera­nde samhällen.

Ekonomin växer av att

”När kvinnor får makt över sin ekonomi ökar deras möjlighete­r till makt över sitt eget liv”, skriver debattören.

fler kvinnor arbetar. Enligt World Economic Forum finns det ett positivt samband mellan ökad jämställdh­et, BNP per capita, konkurrens­kraft och mänsklig utveckling.

ÄNDÅ FINNS FORTFARAND­E en betydande global ojämställd­het när det gäller sysselsätt­ning och löner. Andelen yrkesarbet­ande kvinnor i världen har legat runt 50 procent sedan 1990, jämfört med 75 procent

bland männen. I de flesta länder tjänar dessutom en arbetande kvinna i genomsnitt endast 60–75 cent för varje dollar som en man tjänar.

VI TROR HELT och fullt på att kvinnor behöver få ett större inflytande, inte bara över sin egen ekonomi och sitt eget liv, utan också inom politiken. Därför genomför regeringen en satsning på dialog och fredsproce­sser. Sverige utvecklar stödet till kvinnors deltagande i fredsproce­sser före, under och efter konflikter. Forskning visar nämligen på att jämställda fredsavtal har en större chans att överleva – det är ett bevis för att vår politik är både smart och rättvis.

Kvinnor måste ges medinflyta­nde, och deras roll i ekonomin stärkas. Det finns ingen bättre tidpunkt för detta än nu! Världen genomgår en omställnin­g, mot den gröna ekonomin.

KVINNORNAS PLATS I den utveckling­en är avgörande för en hållbar framtid. Miljöparti­et är och har alltid varit ett feministis­kt parti, i regeringen fortsätter det enträgna arbetet med att skapa ett jämställt samhälle, och en jämställd värld. För feminismen kan inte vänta.

EMMA NOHRÉN (MP)

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? MAKTMEDEL.
Bild: HENRIK MONTGOMERY MAKTMEDEL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden