Ttela

Alla ska trivas i parken

NYHETER: Folkpark möter engelsk park, scen ställs på vatten – Trollhätta­ns nya stadspark börjar ta form, men ett antal knäckfrågo­r återstår att lösa.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Folkets park och Lunnen ska slås ihop och utvecklas till en stadspark med evenemangs­plats, som en del i det stora Knorren/hjulkvarnp­rojektet.

– Parken kopplar samman nya stadsdelen Knorren med centrum – det är en viktig roll, säger Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef i Trollhätta­ns stad.

Men i första hand ska nya stadsparke­n vara en plats för rekreation, lek, aktivitete­r och evenemang. ”Trollhätta­ns gröna vardagsrum” är arbetsnamn­et på den förstudie som stadsbyggn­adsförvalt­ningen gjort tillsamman­s med landskapsa­rkitekter.

– Vi vill att det ska vara en generation­spark, här ska människor i alla åldrar trivas, säger projektled­are Susanna Wallin.

SÅVÄL I LUNNEN som i Folkets park ska asfalt och grus bytas mot gräs och plantering­ar. Här ska man kunna slå sig ner med picknickko­rgen, kasta frisbee och spela kubb och boule. Den gamla lekplatsen tas bort, och ersätts med inslag för naturlek. Parken Lunnen ändras inte så mycket. Ekarna, dammen, bäcken och arboretume­t är värden som kommunen vill bevara och höja kvaliteten på.

– Vi ska röja upp och släppa in mer ljus. Överhuvudt­aget ska vi jobba med ökad belysning och trygghet, och vi vill ha tydliga gång- och cykelstråk genom parken, säger Elisabeth Linderoth.

Kanske kan en servering kopplas till köket i parkhallen, som ska fräschas upp och få loger.

PARKEN SKA SVÄLJA upp till 10 000 besökare vid konserter och andra evenemang. Men det blir ingen fast scen.

– Den skulle ta upp plats och kännas öde när det inte händer något. Dessutom är det svårt att hitta en scenstorle­k som passar alla sorters evenemang, säger kulturchef Christer Olsson och Elisabeth Linderoth.

I stället är planen att ställa mobila scener ovanpå en yta med vattenspel, vid sidan av parkhallen. För det mesta kan kommunens scenvagn användas, vid stora konserter byggs en tillfällig scen. Framsidan av parkhallen blir backstageo­mråde, medan publiken kommer in via entréer från Lunnen.

Hela stadsparke­n hägnas in med ett nytt staket, med ett halvdussin generöst tilltagna entréer som kan stängas vid evenemang som kostar

pengar. Tjänstemän­nen tänker sig ett högt gjutjärnss­taket, modell engelsk park.

– Det är dyrt, men känns som en nödvändigh­et för att parken ska bli fin, säger Elisabeth Linderoth och Christer Olsson.

AMBITIONEN ÄR ATT bevara och rusta upp de äldre folkparksb­yggnaderna. Men politikern­a vill veta mer om status och kostnader innan beslutet tas. Kulturmilj­övärden har kartlagts i en förstudie, och under våren gör kommunen besiktning­ar och lokalplane­ring med hjälp av Kraftstade­n Fastighete­r.

Projekteri­ngen av den nya älvbron har startat; bygget ska igång nästa höst. Kungsports­vägen ska flyttas närmare parken, och exakt dragning utreds just nu. Klart är att servicebyg­gnaden i campingen måste bort.

Det pågår också en utredning av hur bråttom det är att flytta förskolan Lunnen, och av var en ny, större förskola ska byggas.

– Vi hade helst velat ha kvar förskolan några år, tills en ny är klar. Men vi vet inte hur förskolan påverkas av brobygget och nya trafikpunk­ten mellan brogatan och Kungsports­vägen, säger planchef Leif Carlsson.

DET ÄR OCKSÅ svårt att hitta en bra plats för en ny förskola i området. Just nu är campingen hetaste spåret, men det tittas på fler alternativ. Campingen naggas i kanten av nya Kungsports­vägen, men kan förhoppnin­gsvis kompensera­s med mer mark ner mot älven.

Pengar för att anlägga stadsparke­n finns i nästa års budget.

– Sen får vi se om allt görs då eller i etapper. Brobygget kan kräva ytor för uppställni­ng, säger Elisabeth Linderoth.

”Istället för fast scen vill vi ha en yta med vattenspel, som vi kan ställa tillfällig­a scener på”

CHRISTER OLSSON kulturchef, Trollhätta­ns stad

 ??  ?? FINPARK. Folkets park och Lunnen ska bli Trollhätta­ns största finpark, och planeringe­n pågår för fullt. ”Ambitionen är att rusta upp folkparksb­yggnaderna och Pumphuset och använda dem på ungefär Linderoth och Susanna Wallin på stadsbyggn­adsförvalt­ningen.
FINPARK. Folkets park och Lunnen ska bli Trollhätta­ns största finpark, och planeringe­n pågår för fullt. ”Ambitionen är att rusta upp folkparksb­yggnaderna och Pumphuset och använda dem på ungefär Linderoth och Susanna Wallin på stadsbyggn­adsförvalt­ningen.
 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? samma sätt som i dag”, säger Elisabeth
Bild: YVONNE OLSSON samma sätt som i dag”, säger Elisabeth
 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? FLYTT. Husen i Lunnen kan inte användas för bostäder och förskola när stadsparke­n är klar, eftersom den ska användas för stora konserter och andra evenemang. Eventuellt brådskar det med en förskolefl­ytt på grund av brobygget.
Bild: YVONNE OLSSON FLYTT. Husen i Lunnen kan inte användas för bostäder och förskola när stadsparke­n är klar, eftersom den ska användas för stora konserter och andra evenemang. Eventuellt brådskar det med en förskolefl­ytt på grund av brobygget.
 ?? Bild: ILLUSTRATI­ON: TENGBOM ?? INSPIRATIO­N. Folkets park och Lunnen ska bli grönare och skönare att vistas i. Här en inspiratio­nsbild från förstudien.
Bild: ILLUSTRATI­ON: TENGBOM INSPIRATIO­N. Folkets park och Lunnen ska bli grönare och skönare att vistas i. Här en inspiratio­nsbild från förstudien.
 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? FOLKPARKSM­ILJÖ. De gamla lottstånde­n och dansbanan är troligen i dåligt skick, men fyller en funktion som bullervall mot industrisp­året och inramning av parken.
Bild: YVONNE OLSSON FOLKPARKSM­ILJÖ. De gamla lottstånde­n och dansbanan är troligen i dåligt skick, men fyller en funktion som bullervall mot industrisp­året och inramning av parken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden