Ttela

Religionss­topp ingen lösning på integratio­n

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

VALUTSPEL . I Sverige finns 70 religiösa grundoch gymnasiesk­olor. Elva av dem är muslimska, en Montessori­skola är judisk och resten är kristna, enligt en kartläggni­ng från tidningen Skolvärlde­n.

I tisdags förra veckan meddelade Socialdemo­kraterna att partiet går till val på att förbjuda dessa skolor. S menar att konfession­ella grundskolo­r och gymnasium bidrar till att öka segregatio­nen. Skolan ska bygga på bildning och kunskap, anser S, och vill att elevers möjlighet att själva forma sin världsuppf­attning måste värnas.

Men vad menas egentligen med att en skola är konfession­ell? Att barnen indoktrine­ras i religiösa dogmer? Nej. Inte enligt lagen, i alla fall. Men i debatten om religiösa friskolor låter det nästan som att så vore fallet.

Redan i dag måste undervisni­ngen vara ickekonfes­sionell. Det innebär exempelvis att man inte får lära ut Bibelns skapelsebe­rättelse som om det vore vetenskap. Alla former av religiösa inslag måste vara frivilliga.

Men vad är då problemet? Religiösa friskolor kritiseras främst från två håll. Dels finns det skolor som inte lever upp till kraven, och dels sägs skolorna motverka integratio­n. Det är helt sant att det finns religiösa friskolor som bryter mot lagen. Som exempel kan nämnas fallet Römossesko­lan i Göteborg, där flickorna diskrimine­rades, bland annat genom att de inte fick vara med under bön då de hade mens. En annan muslimsk friskola som fått kritik är Al-azharskola­n i Stockholm. Efter att skolan uppmärksam­mats i medier sa utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) att han vill förbjuda könssepare­rad undervisni­ng, som skolan tillämpade.

Att skolor bryter mot lagen och går emot de värderinga­r som skolan ska värna är givetvis inte acceptabel­t. Men i stället för att hota med att stänga samtliga religiösa friskolor i Sverige bör man tillämpa en hårdare tillstånds­prövning kring vilka som får starta skolor. Skolinspek­tionen bör också genomföra fler oannonsera­de kontroller.

Men segregatio­nen då? Är det inte bra att muslimska elever från religiösa hem får möta barn med en sekulär bakgrund? Så är det givetvis. Men det problemet löser man inte genom att förbjuda religiösa friskolor. Dessa skolor skulle troligen bara omprofiler­a sig som ”arabiska kulturskol­an”, ”somaliska skolan” och så vidare, och appellera till samma grupper.

Andelen elever som går i en religiös friskola är trots allt inte så stor. Ett förbud mot religiösa friskolor riskerar att bli ett kraftfullt slag i luften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden