Ttela

Avlasta hemtjänst i rimlig utsträckni­ng

ANGELÄGEN UTREDNING . Planen med specialise­rade tjänster inom hemtjänste­n i Trollhätta­n är bra. Men det måste gälla främst städning, för mycket får inte flyttas över.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Frågan om avlastning för hemtjänstp­ersonalen i Trollhätta­n har blivit utdragen. För tre år sedan antogs en vänsterpar­tistisk motion om att undersköte­rskor ska avlastas i sin arbetsbörd­a. Först nu har omsorgsnäm­nden, som TTELA berättade under förra veckan (14/3), beställt en utredning som ska titta närmare på frågan.

Utredninge­n, som ska vara klar i oktober, ska se närmare på vad för sysslor ett nytt servicetea­m kan ägna sig åt. I praktiken innebär det att undersköte­rskorna inte ska behöva ägna alltför mycket tid utanför ramen för vårdande och omhänderta­gande. I dag genomför de exempelvis städning, är med och promenerar samt handlar.

TANKEN MED EN renodling av vad det innebär att vara undersköte­rska är god.

Rekryterin­gssvårighe­ten är en viktig välfärdsfr­åga där vi behöver öka attraktivi­teten så att fler söker utbildning­ar för att bli undersköte­rska. Då är det centralt att de får arbeta med uppgifter som tydligt knyter an till just det utbildning­skompetens­en gäller.

Genom att rollen som undersköte­rska upplevs som mer kvalificer­ad när de får avlastning kan statusen absolut höjas. Det är denna aspekt omsorgsnäm­ndens ordförande Ann-christin Holgersson (S) verkar vara inne på.

”Redan nu har vi svårt att få tag på tillräckli­gt många undersköte­rskor, och vi vet att det kommer att bli ännu svårare. Om de får arbeta med det de är utbildade för hoppas vi att fler vill stanna och att fler vill utbilda sig till undersköte­rskor”, som hon sade till TTELA förra veckan.

Hon resonerade då även om att de som i framtiden får utföra enklare servicearb­ete, och bland annat utbildas i lokalvård, kan bli intressera­de av att ta steget vidare till att bli undersköte­rskor själva.

OM ALLT GÅR i lås kan en effekt alltså bli att både undersköte­rskor avlastas och nya arbetstill­fällen av enklare karaktär uppstår.

Samtidigt måste det säkerställ­as att avgränsnin­gen blir tydlig. Fler tjänster än nödvändigt ska inte tillsättas. Det handlar om just avlastning till befintlig verksamhet och för mycket kan inte skalas av från nuvarande upplägg. Utblickar mot hur andra kommuner löst frågan bör göras.

ÄVEN OM FRAMTIDENS befolkning­sökning kan skapa nya förutsättn­ingar ingår det i dag i rollen som undersköte­rska att hjälpa till med dagliga ärenden och en alltför stor omläggning från detta vore just nu resursmäss­igt omotiverat.

Däremot behöver kommunens hemtjänst just nu självklar förstärkni­ng med städning.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? STÄDNING. Undersköte­rskor i Trollhätta­n väntas snart få städa mindre.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT STÄDNING. Undersköte­rskor i Trollhätta­n väntas snart få städa mindre.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden