Ttela

Fler brottsoffe­r – låg upprättels­e!

- BENGT LAVEBERG

Vad händer med vårt samhälle om brottsutve­cklingen fortsätter som hittills? Hur utvecklas vårt samhälle då? Man kan också formulera frågan så här:

När når brottsligh­eten och antalet ouppklarad­e ärenden den nivå där människorn­a förlorar tilltron till det allmännas förmåga att skydda dem och deras egendom?

När börjar man ta lagen i egna händer? Var går smärtgräns­en?

FÖR NÅGRA VECKOR sedan uppmärksam­mades Internatio­nella brottsoffe­rdagen. Årligen är det många möten med människor som just där och då kanske inte har någon annan än Brottsoffe­rjouren att vända sig till. Ofta blir mötet vändpunkte­n för den brottsutsa­tte. Det är varje brottsoffe­rs rätt att få stöd som kan ge kraften tillbaka.

Vi måste se brottsoffr­en som en tillgång, de vill vara delaktiga. Men det är ingen lätt uppgift – brottsoffe­r kan vara besvärliga, det är ju människor i kris.

LÖSNINGEN ÄR INFORMATIO­N och bemötande, känna sig delaktiga, få sina behov tillgodose­dda och uppmuntras att vara aktiv i polisutred­ningen.

Polisen avlägger numera löfte till medborgarn­a i våra kommuner – kan sammanfatt­as i orden skydda, hjälpa och ställa till rätta. Brottsoffe­rjourens löfte är att vi bryr oss om alla brottsoffe­r, vi hjälper och ställer till rätta.

I ETT GOTT samhälle stannar vi upp och räcker en hjälpande hand till den som behöver det, efter bästa förstånd och förmåga.

Förresten. Det är valår i år. Vilka lokala brottsoffe­rfrågor är viktiga för våra lokala partier att driva? Det är dags att redovisa dem i god tid före valet i september.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden