Ttela

Psykiatrin måste fortsätta utvecklas

- MARIA NILSSON (KD) MONICA SELIN (KD) Regionpoli­tiker Ordförande i Psykiatrib­eredningen

När Kristdemok­raterna och övriga partier i grönblå samverkan efter valet 2014 övertog ansvaret för Västra Götalandsr­egionen pekade vi ut psykiatrin som ett prioritera­t område. I ekonomiska termer har vi tillfört psykiatrin en kvarts miljard extra i ramhöjande anslag. Medlen har använts för att möta utmaningar inom ett område som länge varit eftersatt.

Tillgängli­gheten till neuropsyki­atrisk utredning och behandling har förbättrat­s avsevärt och fler vårdsökand­e hjälps idag än någonsin tidigare. Till detta kan läggas satsningar på specialise­rad psykiatri för personer som lider av självskade­beteende, stress, ätstörning­ar, trauma, tvångssynd­rom, könsdysfor­i och missbruk med mera.

Samtidigt behöver vi fortsatt arbeta för att öka tillgängli­gheten till barnoch ungdomspsy­kiatrin (BUP). Inom BUP får betydligt fler vård än tidigare, men antalet sökande har under de senaste åren ökat drastiskt. Många får vänta för länge för att få vård.

Vi har bland annat startat igång ett arbete för att förbättra vårdcentra­lernas behandling av barn och unga med psykisk ohälsa. Det är av största vikt för att fler ska få hjälp i ett tidigt skede och för att öka tillgängli­gheten till den specialise­rade vården på BUP.

Elva nya mottagning­ar, anslutna till vårdcentra­ler, har skapats för att förstärka insatserna för barn och unga i åldrarna 7 till 18 år som lider av psykisk ohälsa.

Vi kommer målmedvete­t fortsätta arbetet med att förstärka och utveckla vården för att minska den psykiska ohälsan och förbättra omhänderta­gandet av patienter med psykisk sjukdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden