Ttela

Loppisfynd ska ringmärkas

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

”Hej! Kul att träffas! Spännande att börja en ny fas i mitt liv med dig! Kan du tänka dig att bidra till ett forsknings­projekt om människors relationer till saker? Lägg i så fall upp bilder av oss, och berätta vad vi hittar på.” Står det på ett fat i keramik på en secondhand­butik i Göteborg.

Två forskare och en mastersstu­dent har på detta lekfulla sätt uppmanat människor att dela med sig bilder av hur de använder sig av sitt loppisfynd.

Anna Bohlin, socialantr­opolog vid Göteborgs universite­t, har gjort tidigare fältarbete i secondhand affärer och även besökt secondhand­shoppare i sina hem hoppas att den här studien ska ge mer svar på frågor om just människors relation till sina loppisfynd.

– I TIDIGARE fältarbete har vi sett att människor ofta pratar om saker med historia som om de lever, eller har en själ. I det här experiment­et fördjupar vi det temat, och undersöker det på ett annorlunda sätt, säger Anna Bohlin.

”I tidigare fältarbete har vi sett att människor ofta pratar om saker med historia som om de lever, eller har en själ”

ANNA BOHLIN socialantr­opolog, vid Göteborgs universite­t

I STUDIEN KOMMER drygt två hundra föremål att märkas med en lapp som talar om att föremålet är en del av forsknings­studien och man uppmanar ägaren att publicera bilder via sociala medier eller att skicka in bilder via e-post till forskarna för att de ska kunna följa föremålen.

– Det vi är intressera­de av att få reda på mer av vad det är för typ av aktivitete­r eller tankar som personer vill förmedla om sina loppisfynd, säger Anna Bohlin.

I REALITETEN SÅ kan forsknings­projektet fortsätta att leva sitt eget liv på sociala medier under en väldigt lång tid framöver och två föremål har redan gjort entré i hashtaggen, där en av dem är en porslinssk­ål som i stället för väggprydna­d nu använts till att servera soppa i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden