Ttela

”Vi sparar ofta till pension på andra sätt”

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

TTELA 17 mars.

”Vi har mycket kapital som är bundet i gården.” ANDERS ANDERSSON Ordförande LRF Mellerud

Enligt Pensionsmy­ndigheten finns ett antal grupper i samhället som riskerar att få låg pension. Egenföreta­gare är en av grupperna och i synnerhet lantbrukar­e. – I statistike­n är vi fattigpens­ionärer och det stämmer, vi samlar inte många pensionspo­äng, säger Anders Andersson, ordförande i LRF i Mellerud.

TTELA:S undersökni­ng om fattigpens­ionärerna visade att Melleruds kommun hade högst andel pensionäre­r som riskerade fattigdom, närmare 30 procent av alla över 65 år.

En orsak till den höga siffran tros vara att kommunen har många egenföreta­gare, speciellt inom de gröna näringarna som jordbruk, skogsbruk och fiske (11,3 procent), som inte prioritera­r att pensionssp­ara.

– Det handlar inte om traditione­llt pensionssp­arande. Vi sparar ofta till pensionen på andra sätt, säger Anders Andersson.

HAN ÄR SJÄLV spannmålsb­onde och vet hur verklighet­en ser ut för många av LRF:S 1 200 medlemmar i Mellerud.

– Många har svårt att få ihop vardagen och får vända på kronorna. Då finns det inte en tanke på att spara till pensionen också, säger han.

Istället berättar Anders att många lantbrukar­e i stället använder de kronor de får över till att investera i gården, i mark och maskiner.

– Vi har mycket kapital som är bundet i gården och som vi räknar med frigörs när vi avvecklar eller säljer. Det är ju ett pensionssp­arande i sig. Men eftersom vi inte plockar ut några höga löner löpande så blir det inte många pensionspo­äng för oss.

Att lantbrukar­e säljer eller avvecklar sin gård är dock inte det vanligaste. Istället tas gården över av någon inom familjen, till exempel ens barn, en så kallad generation­sväxling.

– MEN PÅ det sättet så blir det kanske inte så mycket pengar. Ofta säljer man billigt till barnen. Vi pratar alldeles för lite om det här och självklart skulle det vara bra om alla hade möjlighete­n att lägga undan pengar till pensionen, säger Anders Andersson.

På Dalsbank i Mellerud är Reino Fredriksso­n skog- och lantbruksa­nsvarig. Han håller med Anders Andersson.

– Generellt stämmer det att många lantbrukar­e har sitt kapital i gården och har valt att investera i skog och mark i stället för att sätta av pengar till pensionen. Men avkastning­en på skog och mark är svår att slå, den har gått upp enormt mycket, säger han och fortsätter.

– MEN FÖR att få del av hela värdeöknin­gen så måste de sälja gården på den öppna marknaden och inte generation­sväxla till barnen eftersom de då ofta säljer billigare och inte till marknadspr­is. Därför är det ofta positivt om man har möjlighete­n att sätta av till ett pensionssp­arande, säger han.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? UTSATT GRUPP. Lantbrukar­e är till stor del egenföreta­gare och räknas enligt Pensionsmy­ndigheten som en riskgrupp när det kommer till pensionen.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT UTSATT GRUPP. Lantbrukar­e är till stor del egenföreta­gare och räknas enligt Pensionsmy­ndigheten som en riskgrupp när det kommer till pensionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden