Ttela

Rekordmång­a fall av TBE i regionen

- PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se

Söderut från Hjortens udde i Vänern, öster om Brålanda och ned till Sikhall/timmervik (Melleruds och Vänersborg­s kommuner)

Nordväst om Färgelanda (Färgelanda­kommun)

Väster och söder om Tanumshede, särskilt kustnära från Havstenssu­nd över Grebbestad till Fjällbacka (Tanums kommun) Fjordnära vid Lysekil (Lysekils kommun) 6. Smörkullen vid Gullmarsfj­orden i Skredsvik (Uddevalla kommun) 7. Kring Havsstensf­jorden: norra Orust från Kungsviken till bron och södra Bokenäs till Högås (Orusts och Uddevallas kommuner)

Centrala och sydöstra Orust: Röra, Stala till Svanesund (Orusts kommun)

Fjordnära kring Buvenäs och Stillingsö­n på östra Orust och på fastlandet­söder om Ljungskile (Orusts och Uddevallas kommuner)

Väster om Trollhätta­n i området kring och väster om Öresjö (Trollhätta­ns,lilla Edets och Uddevallas kommuner)

Öster om Stenungsun­d vid sydändan avsjön Stora Hallungen (Stenungsun­dskommun)

Från Lilla Edet och söderut i Götaälvdal­en, särskilt kring Lödöse (Lilla Edets kommun)

Området mellan Skepplanda och Nol (Ale kommun)

Väster om Kungälv i området kring Kode och Kärna (Kungälvs kommun) men behovet får bedömas från fall till fall. Om man aldrig har fått en fästing eller sällan är ute i naturen är smittorisk­en betydligt mindre än för den som alltid får fästingar på sig så fort de är ute i skogen, säger han.

VACCINATIO­NEN ÄR ALLTSÅ bästa strategin för att undvika smitta. Fullgott skydd kräver dock en serie av sprutor där varje injektion kostar 300 kronor.

– Att sprutorna är dyra är en av orsakerna som håller tillbaka vaccinatio­nerna och det pågår nu en politisk diskussion om någon form av subvention och att exempelvis 15. Norra Änggårdsbe­rgen i Göteborg (Göteborgs kommun)

16. Kring Sisjön i södra Göteborg (Göteborgs och Mölndals kommuner)

17. Väster om Alingsås vid norra sjön Mjörn (Alingsås kommun)

18. Västra Kålland med Kållandsö,särskilt Hindens rev (Lidköpings kommun)

19. Området kring Lidköping, Filsbäck och Vinninga (Lidköpings kommun)

20. Området söder om Kvänum (Vara kommun)

21. Området kring Vedum, Larv och Fåglavik (Vara och Herrljunga kommuner)

22. Vilske-kleva vid Mösseberg väster om Falköping (Falköpings kommun)

23. Söder, öster och nordost om Tidaholm, särskilt Helliden (Tidaholms kommun)

24. Länsgränse­n vid Vättern (Hjo kommun)

25. Väster om Lerdala (Skövde kommun)

26. Kring Tidan (Skövde kommun)

27. Nordost om Tibro vid sjön Örlen, väs toch nordväst om Karlsborg kring Kyrksjön, Bottensjön och Viken (Tibro och Karlsborgs kommuner)

28. Väster om Mariestad och Vänernära kring Årnäs och Gullsjö/sjöberg (Götene och Mariestads kommuner) Norr om Mariestad på Torsö och närmaste fastlandet (Mariestads kommun)

30. Vänern kring Gullspång och runt sjön Skagern (Gullspångs kommun). göra det helt gratis för barn. Samtidigt är det vuxna som blir mest sjuka, vilket komplicera­r frågan, säger Peter Nolskog.

Fästingarn­a är väderkänsl­iga, men den typiskt svenska sommaren med en blandning av sol och regn passar de smittbäran­de krypen väl. De är känsliga för kyla men även om vintern har varit kall har den myckna snön legat som ett värmeisole­rande täcke över marken.

MYGGMEDEL HAR EN viss effekt på fästingar. Haken är då att man måste täcka varje yta av varje bar kroppsdel för att skydda sig. Heltäckand­e kläder kan också skydda från bett från krypen.

Borrelia är en annan fästingöve­rförd sjukdom och kan också ge symtom från hjärna och hjärnhinno­r. Den stora skillnaden från TBE är att Borelia är en bakterie som kan behandlas med antibiotik­a. Något vaccin mot borrelia finns inte.

 ??  ?? 1. Väster och söder om Åmål, sydost om Bengtsfors och norr och väster om Mellerud, särskilt kring Svanefjord­en och sjöarna Ånimmen och Råvarp (Åmåls, Bengtsfors och Melleruds kommuner) 2. 3. 4. 5. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.
1. Väster och söder om Åmål, sydost om Bengtsfors och norr och väster om Mellerud, särskilt kring Svanefjord­en och sjöarna Ånimmen och Råvarp (Åmåls, Bengtsfors och Melleruds kommuner) 2. 3. 4. 5. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.
 ??  ?? 29.
29.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden