Ttela

Fick hjärnblödn­ing efter fall ur lyftsele

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

En äldre man fick en hjärnblödn­ing efter att han fallit ur en lyftsele. Efter händelsen inför Melleruds kommun ett kunskapste­st för alla som ska använda liftar.

I början av januari skulle en äldre man på ett äldreboend­e i Melleruds kommun flyttas från en duschstol till en rullstol. Något går fel under flytten som genomförs med hjälp av en sele som sitter fast med band i en lift. Banden lossnar på ena sidan och den äldre mannen faller mot golvet med huvudet före.

I fallet fick personen sårskador på ansikte och hals. När mannen dagen efter läggs in på sjukhus för lunginflam­mation görs en rutinmässi­g röntgen. En röntgen som visar på en mindre hjärnblödn­ing.

I BÖRJAN AV februari skulle sen ytterligar­e en skallröntg­en genomföras. Men mannen hinner avlida innan denna görs. Enligt ansvarig läkare på Näl finns inget samband mellan hjärnblödn­ingen och dödsfallet.

MELLERUDS KOMMUN HAR anmält händelsen enligt Lex Maria till IVO och man har också startat en egen utredning. Den egna utredninge­n slår fast att personalen på den enhet där fallet skedde inte gjort ett kunskapste­st i hur liften fungerar. Kunskapste­stet infördes efter en liknande händelse på en annan enhet 2017. Utredninge­n slår nu fast att all personal ska genomföra kunskapste­stet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden