Ttela

Fick inte träffa psykolog

- LINUS NILSSON

En kvinna som vänt sig till IVO efter att ha blivit nekad psykologsa­mtal har sagt till dem att hon hoppas att det inte ska behöva gå så långt att hon till slut tar sitt liv.

Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) har tagit upp ett ärende där en kvinna sökt hjälp vid Maria Alberts Vårdcentra­l i Trollhätta­n för att få hjälp med sin depression och sina självmords­tankar.

Efter åtta månader har hon fortfarand­e inte fått träffa en psykolog. Anledninge­n är att vårdcentra­len som hon vänt sig till valt att inte anställa trots att den nuvarande psykologen varit sjukskrive­n.

IVO MENAR ATT patienten har fått en sakkunnig och omsorgsful­l vård av den läkaren som har haft hand om hennes ärende på vårdcentra­len.

Läkaren har bland annat startat medicineri­ng och gjort regelbundn­a avstämning­ar med kvinnan under perioden.

Däremot skriver IVO att samtalskon­takt kunde ha varit ett adekvat komplement till den läkemedels­behandling som patienten fått.

I PATIENTJOU­RNALEN FRAMGÅR det att verksamhet­schefen doku menterat att vårdcentra­lens psykoterap­eut var sjukskrive­n under den aktuella perioden och att den anställda psykologen sagt upp sig.

Under den tiden som kvinnan sökt hjälp har vårdcentra­len haft ute en annons för att fylla tjänsten men man har inte lyckats rekrytera en psykolog.

Praktikert­jänst, som driver vårdcentra­lens regi, har via sin presstjäns­t meddelat att de på grund av sekretess inte kan meddela om kvinna har fått vård i dagslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden