Ttela

”Man måste jobba på”

JUBILAREN: OSMOND KARIM HAR JOBBAT MED FILM I 30 ÅR

- LENA WREEDE/TT

han till USA på inrådan av självaste Ingmar Bergman. Där jobbade han först som assistent, produktion­sassistent, utvecklare och redigerare. Så småningom började han göra egna lågbudgetf­ilmer.

ÄVEN HUSTRUN MALIN var med och arbetade i samma bransch. I samband med att första barnet kom flyttade de tillbaka till Sverige.

Här har han gjort flera filmer, men också varit programled­are för SVT:S ”Mosaik” och medverkat i ”På spåret”. 2014 kom dokumentär­en ”Raskortet” och förra året ”De ensamma” som handlar om adopterade­s situation i Sverige.

– Mina filmer ligger ganska nära det som just nu pågår i mitt liv. De blir ett sätt att utforska de frågor man står inför i just det skedet.

SÅ I SAMMA VEVA som ångesten slog till över att behöva lämna sitt gamla yrke kom han på idén att göra en film om just detta.

Stommen för ”Konsten att börja om” är klar. Nu letar Osmond Karim efter människor som vill vara med.

– Det har blivit svårare att få folk att prata om sådant. Eller så har jag kanske bara blivit latare. En gång i tiden fanns i mig ett annat driv, ingenting fick stoppa mig. Motstånd var bara en anledning till att dra på ännu mer. Å andra sidan verkar du ju ha en del att stå i. Driva flygskola och filma...

– Det händer saker. Man ska aldrig bli uttråkad. Man pratar om allt man inte kan ta med sig när man dör, men det man kan ta med sig – i alla fall de sista sekunderna – är allt man har upplevt.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? FLYGANDE KARRIÄR. Osmond Karim är utbildad pilot och har ett stort flygintres­se. Det är dock stor skillnad på en hobby och att faktiskt driva en skola, förklarar han. ”Det är inte det lättaste. Malin brukar säga att det är som en filmproduk­tion med...
Bild: JOHAN NILSSON/TT FLYGANDE KARRIÄR. Osmond Karim är utbildad pilot och har ett stort flygintres­se. Det är dock stor skillnad på en hobby och att faktiskt driva en skola, förklarar han. ”Det är inte det lättaste. Malin brukar säga att det är som en filmproduk­tion med...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden