Ttela

Uppsala gick all in när Sm-finalerna flyttade ut igen

-

Budskapet var tydligt, redan vid infarten till Smfinalsta­den Uppsala möttes vi av banderolle­rna som sa ”Välkommen hem”. Det var så de kände, Uppsalabor­na, att bandyn kom hem igen efter fem års finaler på annat ställe. Två på Friends Arena och de tre senaste på Tele2 Arena.

Konditorn Frida Leijon fick till och med uppdraget att tillverka den officiella bakelsen, i form av en bandyboll förstås, för de som nu önskade att smaka en sådan.

Och man sparade verkligen inte på krutet i domkyrkost­aden, kyrkligt centrum i Sverige ända sedan 1164, och således med anor tillbaka i tiden mycket tidigare än då det började spelas bandy.

ÄNDÅ FÖRKNIPPAS STADEN – åtminstone den helg som nu passerat – mer med bandy än med kyrkan.

Kommunstyr­elsens ordförande Marlene Burwick hakade på, och konstatera­de i sitt hälsningsa­nförande att ”Jag tror bandysveri­ge har saknat Uppsala”.

Störst intryck vid den ceremonin gjorde dock den 24 man starka kören från Orphei Drängar som sjöng den svenska nationalså­ngen.

Det gav gåshud!

MEN SM-FINALER INNE eller ute?

Att säga något annat än utomhus är naturligtv­is att göra självmål efter en lördag som nu, med en damfinal i strålande solsken och en herrdito med åtminstone sin första halvlek med samma yttre förutsättn­ingar (sedan gick solen ned bakom trädtoppar­na...).

Och med risk att få alla ”Studankram­arna” på halsen, och efter att ha vacklat fram och tillbaka, tycker jag nog att Sm-finalerna ska spelas inomhus, för att på så sätt säkerställ­a de bästa förutsättn­ingarna. Det kan väl ändå inte vara fel!? Eller så är det som Hans Peterson, stark ledare i Blåsut BK, sa till mig timman innan avslag på herrfinale­n:

– Jag tar dåligt väder vart sjätte år

PUBLIKSIFF­RAN BÖR DOCK ha gett ansvariga en tankeställ­are och något att fundera över. 18 114 var fler än på Tele 2-finalerna, men inte sedan 1998 har så få valt en Sm-final på Studentern­as.

Då var det 18 027 som såg Västerås besegra Sandviken med 6-4.

Glädjeämne­t i frågan var damfinalen mellan Skutskär och AIK, en solskenshi­storia där det slogs nytt publikreko­rd för dambandy med 5198 åskådare.

Däremot lämnade spelarna i Edsbyn och Sandviken isparkette­n efter första halvlek ackompanje­rade av burop från lagens supporters. Ja jösses, man trodde knappt sina öron. Och även om man ska hantera ordet unikt med varsamhet tror jag mig kunna slå fast att detta aldrig tidigare har hänt i en Sm-final.

Alltså var det unikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden